poniedziałek, 14 stycznia 2013

Krucha sałata w jogurcie




Składniki :

  • 1 główka sałaty 
  • 5 dag rodzynek 
  • mała cebula
  • 1 jabłko
  • sok  z cytryny
  • około 1/2 szklanki jogurtu (jeśli sałata duża to zrobić z kubka jogurtu)
  • sól , cukier , pieprz , natka pietruszki-  jeśli mamy
Przygotowanie :
  1. Sałatę dokładnie umyć , osączyć i drobno poskubać
  2. Rodzynki namoczyć w wodzie
  3. Jabłko umyć , obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach , skropić sokiem z cytryny - wymieszać z jogurtem
  4. Dodać do tego DROBNO pokrojoną cebulkę , przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem ewentualnie jeszcze sokiem cytrynowym
  5. Liście sałaty ułożyć w miseczce , polać przygotowanym sosem 
  6. Posypać natką, osączonymi  rodzynkami i od razu podawać .
W ten sposób można podawać kapustę pekińską. Ta wersja z sałatą jest bardzo smaczna.
Przepis pochodzi ze zbioru przepisów " Warzywa na działce i w kuchni " - Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej

14 komentarzy:

  1. Pyszna!
    Dzisiaj zrobię ją jako dodatek do obiadu.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna, delikatna, leciutka sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna alternatywa dla nudnej sałaty na słodko do obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja dzisiejsza kolacja ... :D już to czuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też sałatkowo. Nie ma to jak zieleninka w pysznym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdziłam , u Ciebie jeszcze bardziej kolorowo Ivko:)

      Usuń
  6. śliczny blog. mam podobny. zapraszam: http://mniami-gotuj.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...