- 1 główka sałaty
- 5 dag rodzynek
- mała cebula
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- około 1/2 szklanki jogurtu (jeśli sałata duża to zrobić z kubka jogurtu)
- sól , cukier , pieprz , natka pietruszki- jeśli mamy
Przygotowanie :
- Sałatę dokładnie umyć , osączyć i drobno poskubać
- Rodzynki namoczyć w wodzie
- Jabłko umyć , obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach , skropić sokiem z cytryny - wymieszać z jogurtem
- Dodać do tego DROBNO pokrojoną cebulkę , przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem ewentualnie jeszcze sokiem cytrynowym
- Liście sałaty ułożyć w miseczce , polać przygotowanym sosem
- Posypać natką, osączonymi rodzynkami i od razu podawać .
W ten sposób można podawać kapustę pekińską. Ta wersja z sałatą jest bardzo smaczna.
Przepis pochodzi ze zbioru przepisów " Warzywa na działce i w kuchni " - Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej
Pyszna!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię ją jako dodatek do obiadu.
Pozdrawiam Cię.
Polecam, bo sałata ma ciekawy smak!
Usuńpyszna, delikatna, leciutka sałatka:)
OdpowiedzUsuńZgadza sie Antenko:)
UsuńŚwietna alternatywa dla nudnej sałaty na słodko do obiadu ;)
OdpowiedzUsuńFajna odmiana, to prawda:)
Usuńmoja dzisiejsza kolacja ... :D już to czuje :D
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
Usuńsuper wiosenne danie :)
OdpowiedzUsuńWiosenne, ale i zimowe obiadki urozmaici:)
UsuńU mnie też sałatkowo. Nie ma to jak zieleninka w pysznym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńSprawdziłam , u Ciebie jeszcze bardziej kolorowo Ivko:)
Usuńśliczny blog. mam podobny. zapraszam: http://mniami-gotuj.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję, zajrzę:)
OdpowiedzUsuń