wtorek, 8 stycznia 2013

Pomidory faszerowane jajecznicą



Nie jest to może pomysł zbyt rewelacyjny , ale jest to danie jakby 2 w 1. Przepis znalazłam  w gazetce Kauflandu , ale jeszcze  przerobiłam go na swoje potrzeby:)
Składniki :

  • 3 średnie pomidory
  • 2 jajka na jajecznicę 
  • 1 mała cebulka 
  • zielony groszek do dekoracji - jeśli mamy
  • odrobina startego żółtego sera
Przygotowanie :
  1. Pomidory umyć i wydrążyć środki
  2. Cebulkę obrać i pokroić drobno , przesmażyć na maśle, by stała się szklista
  3. Wbić jajka , posolić i wymieszać
  4. Nakładać farsz jajeczny do pomidorów , posypać serem
Możemy podać gościom jako samodzielne danie , a jeśli zaserwujemy je na liściach sałaty będziemy mieć elegancką, szybką kolację .
Zamiast jajecznicy można zrobić farsz z jajek gotowanych , drobno pokrojonych , zmieszanych z cebulką, (ewentualnie dołożyć przesmażone pieczarki, czy rzodkiewki) z majonezem . Tym napełnić wydrążone pomidory :) Pycha

28 komentarzy:

  1. Super danie, takie proste, a bardzo fajna odmiana dla zwykłej jajecznicy.

    OdpowiedzUsuń
  2. eleganckie śniadanko:)
    ja się wpraszam na taką jajecznicę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, starczy dla Ciebie i dla mnie też:)

      Usuń
  3. świetny pomysł! ja zawsze robię jajecznice i obok kładę pokrojone pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A raz proponuje zrobić wyjątek i spróbować własnie tak..,

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Smakują tez wyśmienicie, warto spróbować...

      Usuń
  5. proste, ale jednak zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł! Świetnie wygląda i jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, powiew nowości dla tradycyjnej jajecznicy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica fajna i taki zestaw jak prezentuje też godny polecenia:)

      Usuń
  8. Doceniam twoją wizytę i Twój komentarz na moim blogu, Gonin pozdrowienia kucharz

    http:/valenciagastronomic.blogspot.com.es

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały pomysł! prosty i elegancki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładne, ale teraz zrobiłam bym jeszcze inne ujęcie tym czerwonym cudom:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli zostanie nam jedzenia lub robimy duże porcje możemy przechowywać je w gablotach sklepowych. Ja się w taką zaopatrzyłam i nie żałuję, jedzenie można przechowywać w dużych ilościach. Cena również jest przystępna, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ładne i pyszne śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł!:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze dziwiło mnie, że niektórzy mają zwyczaj robienia kanapek z jajecznicą, a tutaj jeszcze lepsze nowinki - pomidory z jajecznicą! super patent, gdy mamy dostęp do jako takich pomidorów zimą, ja ostatnio znów trafiłam na pomidorowego smutasa, bez wyrazu i smaku zupełnie...Serdeczności wysyłam!

    OdpowiedzUsuń
  15. No, to już nie muszę się dłużej zastanawiać co podać gościom na kolację w niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...