Słodkości ciąg dalszy...
Składniki :
- 50 -70 dag mąki TORTOWEJ
- 4 żółtka
- niecała butelka piwa jasnego - około 250 ml
- 1 łyżka śmietany 30 %
- łyżka masła- miękkiego
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia - najlepszy będzie smalec
Przygotowanie:
- Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej żółtka, dajemy szczyptę soli
- Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy
- Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi)
- Konsystencja ciasta ma być podobna do tego na kluski
- Gdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki
- Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy
- W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę)
- Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy na papierze
- Posypujemy pudrem.
SMACZNEGO!
Wyglądają tak, jak te mojej Mamy :). Cudnie :)
OdpowiedzUsuńOprócz tego smaczne też...
Usuńpyszności:) porywam kilka do schrupania
OdpowiedzUsuńA prosze bardzo :)
Usuńja nie lubię faworków raczej ale też pewnie będę robić :)
OdpowiedzUsuń
Usuńale jurto można kilka zjeść, pozdrawiam !
wyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńDziekuje!
Usuń