środa, 6 lutego 2013

Faworki

Słodkości ciąg dalszy...




Składniki :

  • 50 -70 dag mąki TORTOWEJ
  • 4 żółtka
  •  niecała butelka  piwa jasnego - około 250 ml
  • 1 łyżka śmietany 30 %
  • łyżka masła- miękkiego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia - najlepszy będzie smalec
Przygotowanie:
  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej żółtka, dajemy szczyptę soli
  2. Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy
  3. Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi)
  4. Konsystencja ciasta ma być podobna do tego na kluski
  5. Gdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza
  6. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki
  7. Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy
  8. W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę)
  9. Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy na papierze
  10. Posypujemy pudrem.
SMACZNEGO!


8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...