sobota, 2 lutego 2013

Karpatka






To znane ciasto w nowej odsłonie:)
Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 jajka -mogą być średnie
  • masło 125 g
  • sól
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka mąki
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić w wodzie, dodać szczyptę soli
  2. Do wrzątku wsypać mąkę , energicznie mieszać drewnianą łyżką aż mąka wchłonie płyn ( trzymamy na ogniu, jak trzeba - zdjąć garnek i nadal mieszać, by masa się nie przypaliła)
  3. Ostudzić, dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać  do momentu , aż jajka zostaną " wrobione" w masę 
  4. Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy  do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko
  5. Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka.
Składniki :
  • 250 g śmietany kremówki (ewentualnie 30 %)
  • 250  g serka marcaspone
  • cukier puder do smaku - (około 3 łyżek)
  • pół tabliczki czekolady
Przygotowanie kremu:
  1. Do serka dodajemy śmietanę i razem ucieramy razem
  2. 1/2 objętości kremu smarujemy blat ciasta, ale tak by pozostawić miejsce na pozostały krem
  3. Do pozostawionego kremu dodajemy rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladę i energicznie łączymy
  4. Tak powstałym kremem smarujemy wierzch ciasta, nakładamy na biały krem 
  5. A tak w ogóle to dekoracja dowolna :)
  6. Takie ciasto i taki krem są najlepsze na kilka godzin po przyrządzeniu, na drugi dzień niekoniecznie...






Moje ciasto piekłam w prodiżu z podgrzewaczem od dołu.

16 komentarzy:

  1. Mogę wpaść?
    Dawno jej nie piekłam.
    Twoja wersja wygląda jak tort!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi

    1. Teraz piekę je nie częściej jak raz na miesiąc i znika w szybkim tempie. Przypominam jednak, że jak bywało na stole częściej to też nie postało długo...

      Usuń
  3. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowite i ważne, że piecze sie je naprawdę szybko:)

      Usuń
  4. Mniam, mniam - zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga, odnośnie zarobków internetowych. ;) http://zarobki-network.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna! w sumie okrągłej jeszcze nie widziałam :) hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja od zawsze piekłam właśnie taką, pozdrawiam !

      Usuń
  6. Ja też się wpraszam na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Karpatka w nowym wydaniu! Piękna i bardzo pomysłowa!;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...