poniedziałek, 4 lutego 2013

Rogaliki krucho drożdżowe z nadzieniem


To jeszcze jedna  propozycja na Tłusty Czwartek.

Składniki :
  • 3 szklanki mąki
  • 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 dag świeżych drożdży, szczypta soli
  • na nadzienie marmolada lub np. nutella
  • odrobina maku
Przygotowanie:
  1. Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
  2.  Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto
  3. Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego
  4. Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować cienko na około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów) 
  5. Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta formułując rogaliki
  6. Każdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mkiem jeśli mamy, albo po upieczeniu tylko cukrem pudrem
  7. Piec w temp. 190 stopni C przez około 15-20 min. - do zarumienienia
Te rogaliki są dość oszczędne, bo nie potrzeba do nich jaj :)
Przepis podpatrzyłam na blogu -na słodko lub wytrawnie. Dziękuję :)







9 komentarzy:

  1. akurat do mojej kawki:) porywam kilka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie uwielbiam, do kawy to jest po prostu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie wolę takie rogaliki na Tłusty Czwartek zamiast pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama czasem takie robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękniutkie!
    Szczęśliwy kto dostanie taki pyszny upominek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak z cukierni - takie równiutkie i piękne. To jest faktycznie świetna alternatywa dla pączków!!

    OdpowiedzUsuń
  7. o jaki ładny pakuneczek rogalików! :) poproszę taki pocztą ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...