poniedziałek, 25 lutego 2013

Oleje firmy OLEOFARM


W swojej kuchni używam różnych olejów.
 Firma Oleofarm dostarczyła mi taki zestaw. Dziękuję.W najbliższym czasie będę używać właśnie tych olejów do przyrządzania potraw.
 Olej LNIANY tłoczony jest na zimno. Można stosować go w kuchni tylko na zimno - nie podgrzewać ani nie smażyć, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie NNKT- Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zalecany jest osobom uczącym się, oraz osobom mającym problemy z koncentracją.
Olej ten warto stosować przy obniżonej odporności , by ją podnieść.
Olej ma też właściwości kosmetyczne, można nim smarować skórę i paznokcie tak jak oliwką kosmetyczną.
Głównie stosuje się go do surówek i sałatek, dipów, sosów, past, deserów. 
Olej lniany Budwigowy to olej stosowny w specjalnej diecie znanej pod nazwą dieta dr Budwig.

Olej SŁONECZNIKOWY w swoim składzie ma kwas linolenowy (omega-6), który nie jest wytwarzany przez organizm ludzki, a który jest człowiekowi niezbędny. Zawiera tez cenne karotenoidy, woski i fosfolipidy.
Na oleju tym tez nie należy smażyć, ani go podgrzewać. Stosować wyłącznie na zimno.
Używamy go do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych.
Nie trzeba przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce.

Olej KUKURYDZIANY tłoczony jest również na zimno. Jest to bardzo zdrowy olej, ponieważ zawiera NNKT;  omega-6 i omega-9 oraz karotenoidy i witaminy K i E. Dobroczynnie działa na układ nerwowy i krwionośny. Witamina K ma wpływ na prawidłową krzepliwość krwi. Ma też bezcenne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Witamina E i NNKT biorą udział w hamowaniu procesu starzenia się, działają zbawiennie na układ rozrodczy, mięśniowy i naczyniowy.
Olej kukurydziany ma zastosowanie do pikantnych surówek, sałatek, majonezów, sosów i past.

Olej z PESTEK WINOGRON można stosować do smażenia, pieczenia i gotowania,
 nie jest tłoczony na zimno. Potrawy smażone na tym oleju zachowają swój naturalny smak i nie będą mieć tłustego posmaku.
Olej ten obniża poziom "złego" cholesterolu oraz chroni przed chorobami serca. Zawiera witaminę A i E. Stosujemy go do sałatek, dipów, sosów, past. Można na nim też smażyć!








6 komentarzy:

  1. uwielbiam produkty w fajnych opakowaniach ;) przyjemniej się ich używa jak cieszą oko

    OdpowiedzUsuń
  2. Też otrzymałam od nich olej konopny, ryżowy, z orzechów laskowych i lniany. Mam pytanie: czy wybierasz się może na najbliższe spotkanie z dietetykiem w ramach programu Oleofarm we Wrocławiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helen, jeszcze nie dostałam żadnych namiarów na termin spotkania z dietetykiem. Mnie blizej będzie do Warszawy,a jesli Ty wybierasz sie do Wrocławia to nie spotkamy się niestety:( pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...