Składniki :
- 40 dag szpinaku - może być mrożony
- 4 jajka
- 4 płaty łososia
- 1 serek Almette śmietankowego smaku
- 5-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- olej lub masło do smażenia szpinaku
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek
- Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku odsączyć go na sicie, po smażeniu można też tak uczynić- ostudzić
- Przełożyć do naczynia w którym szpinak można wymieszać swobodnie z 4 żółtkami oraz ubitymi na pianę białkami (pianę wkręcamy ostrożnie łyżką drewnianą)
- Doprawić go do smaku solą, pieprzem
- Rozsmarować na papierze do pieczenia na blaszce o wymiarach 34 x 24 cm, jeden koniec powinien być cieniej rozsmarowany by było po upieczeniu lepiej zwijać roladę (ja to przeoczyłam)
- Piec w temp. 190 stopni C. przez około 15 -20 min.
- Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę
- Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty z łososia
- Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać
- Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego
- Kroimy w dość grube plastry.
robiłam ją ostatnio:) zrobiła furorę:) jest genialna i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńTaaaaak! Moja mama ją często robi. Pyszności <3 Z tym, że zamiast serka śmietankowego i czosnku używa serka chrzanowego. Polecam tę wersję:)
OdpowiedzUsuńmoja Mama ja robi, ja nie lubie lososia;/
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie. Ciekawa jestem smaku takiego szpinakowego zawijańca. Patrząc na zdjęcia, to wydaje mi sie, ze prosta do zrobienia to ta potrawa nie jest:) Pozdr.
OdpowiedzUsuńAntenko - tu masz rację, ,pięknie wygląda i dobrze smakuje...
OdpowiedzUsuńHenrietto - Na pewno wypróbuje, dzięki :)
bubble -szkoda, ale jak sie nie lubi to cóz, tak musi być, pozdrawiam.
Kingo -Ja też miałam wątpliwości czy dam radę, ale jak widac udało się, zachęcam, bo na jakąś ważną okazję warto...
henritt
Wygląda fantastycznie, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam roladę pierwszy raz to wiedziałam, że muszę ją zrobić...
Usuńpo prostu coś wspaniałego;)
OdpowiedzUsuń:) dzięki
UsuńWygląda świetnie! genialne połączenie!
OdpowiedzUsuńAbsolutna rewelacja! Wszystko co uwielbiam najbardziej, znajduje się w tym jednym przepisie. Zrobię sobie w weekend:)
OdpowiedzUsuńBeatrice - cieszę sie, że tak wygląda, bo tak miało być...
OdpowiedzUsuńKuro Domowa- dziekuje i polecam:)
Ostatnio jadłam :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńpysznie, polecam mój blog http://pamientnikzuzu.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńkolorki ma rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńi musi smakować przepysznie!
Szanowna Pani,
OdpowiedzUsuńwidzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam
Jadłam kiedyś i jest przepyszna! Może kiedyś na jakieś przyjęcie się odważę i spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie jak przelozyc z papieru do pieczenia na folie aluminiowa?
OdpowiedzUsuńO ile pamiętam, to po wyjęciu ciasta z blaszki po prostu ostrożnie "zerwałam" stopniowo papier na którym piekłam roladę.Jak widać, udało się, powodzenia i zatem dla Ciebie :)
Usuń