czwartek, 28 lutego 2013

Rolada szpinakowa



Składniki :

  • 40 dag szpinaku - może być mrożony
  • 4 jajka
  • 4 płaty łososia
  • 1 serek Almette śmietankowego smaku
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do smażenia szpinaku
Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek
  2. Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku odsączyć go na sicie, po smażeniu można też tak uczynić- ostudzić
  3. Przełożyć do naczynia w którym szpinak można wymieszać  swobodnie z 4 żółtkami oraz ubitymi na pianę białkami (pianę wkręcamy ostrożnie łyżką drewnianą)
  4. Doprawić go do smaku solą, pieprzem
  5. Rozsmarować na papierze do pieczenia na blaszce o wymiarach 34 x 24 cm, jeden koniec powinien być cieniej rozsmarowany by było po upieczeniu lepiej  zwijać roladę (ja to przeoczyłam)
  6. Piec w temp. 190 stopni C. przez około 15 -20 min.
  7. Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę
  8. Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty  z łososia
  9. Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać
  10. Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego
  11. Kroimy w dość grube plastry.
Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:)



Zawijamy całość ściśle w folię aluminiową . I do lodówki...


Taka rolada to świetna przystawka.

19 komentarzy:

  1. robiłam ją ostatnio:) zrobiła furorę:) jest genialna i pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaaaak! Moja mama ją często robi. Pyszności <3 Z tym, że zamiast serka śmietankowego i czosnku używa serka chrzanowego. Polecam tę wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja Mama ja robi, ja nie lubie lososia;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie. Ciekawa jestem smaku takiego szpinakowego zawijańca. Patrząc na zdjęcia, to wydaje mi sie, ze prosta do zrobienia to ta potrawa nie jest:) Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  5. Antenko - tu masz rację, ,pięknie wygląda i dobrze smakuje...

    Henrietto - Na pewno wypróbuje, dzięki :)

    bubble -szkoda, ale jak sie nie lubi to cóz, tak musi być, pozdrawiam.

    Kingo -Ja też miałam wątpliwości czy dam radę, ale jak widac udało się, zachęcam, bo na jakąś ważną okazję warto...












    henritt

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zobaczyłam roladę pierwszy raz to wiedziałam, że muszę ją zrobić...

      Usuń
  7. po prostu coś wspaniałego;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie! genialne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Absolutna rewelacja! Wszystko co uwielbiam najbardziej, znajduje się w tym jednym przepisie. Zrobię sobie w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Beatrice - cieszę sie, że tak wygląda, bo tak miało być...

    Kuro Domowa- dziekuje i polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio jadłam :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie, polecam mój blog http://pamientnikzuzu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. kolorki ma rewelacyjne!
    i musi smakować przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam kiedyś i jest przepyszna! Może kiedyś na jakieś przyjęcie się odważę i spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanie jak przelozyc z papieru do pieczenia na folie aluminiowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile pamiętam, to po wyjęciu ciasta z blaszki po prostu ostrożnie "zerwałam" stopniowo papier na którym piekłam roladę.Jak widać, udało się, powodzenia i zatem dla Ciebie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...