wtorek, 5 marca 2013

Zupa ziołowo-mięsna




Przepis sprawdzony niejednokrotnie i moim zdaniem zupka znajdzie wielu chętnych...
Składniki :

  • 50-60 dag mięsa od szynki
  • 2 pory
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 serek topiony Hochland - ziołowy
  • sól, pieprz, maggi
Przygotowanie:
  1. Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny"
  2. Do garnka wlać około 1 i 1/2 l. wody- zagotować i wsypać na wrzątek przesmażone  mięso
  3. Z porów odciąć zielone części i umyć tylko białe, pokroić w drobne półpierścienie
  4. Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około 30 min.
  5. Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać
  6. Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się nie "zważył")
  7. Gdy się rozpuści dodać to do zupy, zamieszać i ewentualnie dodać przegotowanej wody, tyle by całość nie była zbyt gęsta i doprawić jeszcze do smaku maggi
  8. Zupy starcza dla ...8 osób, dlatego jeśli potrzebujemy upitrasić coś na większą imprezę to w sam raz:), a jak ograniczymy ilość składników będziemy mieć obiad dla dużej rodziny. Ważne, że przyrządzenie zupy jest proste i dość szybkie...
  9. A zupka jest syta  na maksa:)



8 komentarzy:

  1. podoba mi sie ten przepis:) takiej zupki jeszcze u mnie nie było:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna jest, polecam. A na drugi dzień jeszcze lepsza niz pierwszego:)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Nie miałam przyjemności próbować, ale coś czuje że by mi bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog !! bardzo ciekawe posty;)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie, jeśli interesuje Cię zrzucenie kilogramów -
    www.resetujkomorki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie brzmi!
    Mam na nią wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...