Przepis sprawdzony niejednokrotnie i moim zdaniem zupka znajdzie wielu chętnych...
Składniki :
- 50-60 dag mięsa od szynki
- 2 pory
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 serek topiony Hochland - ziołowy
- sól, pieprz, maggi
Przygotowanie:
- Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny"
- Do garnka wlać około 1 i 1/2 l. wody- zagotować i wsypać na wrzątek przesmażone mięso
- Z porów odciąć zielone części i umyć tylko białe, pokroić w drobne półpierścienie
- Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około 30 min.
- Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać
- Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się nie "zważył")
- Gdy się rozpuści dodać to do zupy, zamieszać i ewentualnie dodać przegotowanej wody, tyle by całość nie była zbyt gęsta i doprawić jeszcze do smaku maggi
- Zupy starcza dla ...8 osób, dlatego jeśli potrzebujemy upitrasić coś na większą imprezę to w sam raz:), a jak ograniczymy ilość składników będziemy mieć obiad dla dużej rodziny. Ważne, że przyrządzenie zupy jest proste i dość szybkie...
- A zupka jest syta na maksa:)
podoba mi sie ten przepis:) takiej zupki jeszcze u mnie nie było:D
OdpowiedzUsuńSmaczna jest, polecam. A na drugi dzień jeszcze lepsza niz pierwszego:)
Usuńpozdrawiam
Nie miałam przyjemności próbować, ale coś czuje że by mi bardzo smakowała :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę...
Usuńpozdrawiam.
świetny blog !! bardzo ciekawe posty;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie, jeśli interesuje Cię zrzucenie kilogramów -
www.resetujkomorki.blogspot.com
Dziękuję!
UsuńSmakowicie brzmi!
OdpowiedzUsuńMam na nią wielką ochotę.
Amber, zupka była super:)
Usuń