Jeśli lubimy jabłka, a jesteśmy również wielbicielami chipsów to możemy zrobić sobie suszone jabłka właśnie w postaci chipsów. Wystarczy umyte jabłka pozbawić komory nasiennej i obrać cienko ze skórki. Potem pokroić w cieniutkie płatki i dobrze wysuszyć, najlepiej w suszarce. Ja przechowuję w szklanym naczyniu szczelnie zamknięte. Kiedy nas najdzie ochota na coś słodkiego to sięgamy po takie chipsy. Bardzo zdrowe i smaczne.
Takie chipsy bogate są w błonnik, a to "skarb"... dla naszych jelit:)
Mam je w planach już od dawna:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić:)polecam
UsuńPycha! Uwielbiam suszone jabłka :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre Zielaczku:)
UsuńHej:) Smakowicie wyglądają, na pewno jeszcze lepiej smakują. Tylko tak się zastanawiam - jeśli nie mam suszarki, jak najlepiej je suszyć i jak długo? W piekarniku czy na wolnym powietrzu? Z góry dzięki za radę ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa czasem suszę po prostu na kaloryferze, dopóki nie są zupełnie suche.Wiem, że moi znajomi suszą też w piekarniku . Ważne by nie były mokre.
UsuńDzięki, dzisiaj je zrobię :)
Usuńzdrowa alternatywa dla tłustego, słonego ziemniaka;)
OdpowiedzUsuńO tak , prawda:)
Usuńo tak, suszone jabłka i ja uwielbiam chrupać
OdpowiedzUsuńJa też, pozdrawiam.
UsuńUwielbiam je:) Czasem mieszam je z gruszkami:)
OdpowiedzUsuńNemi masz rację, to naprawdę smaczne!
UsuńJak ja strasznie uwielbiam tekie chipsiki....
OdpowiedzUsuń:)Mała kuchareczko wiesz co dobre.
Usuńmam 3 jabłonie koło domu :) robię takie czipsy moim szynszylom :)
OdpowiedzUsuńwszyscy wiedzą co dobre:)
Usuńkiedyś bardzo namiętnie chrupałam takie jabłuszka :) ale potem jakoś się przejadły :)
OdpowiedzUsuńPolecam nadal chrupać:)
UsuńMoja teściowa robi ,wręcz w ilościach hurtowych .Pycha !
OdpowiedzUsuńMój synek uwielbia suszone jabłka. Czy skrapiasz je sokiem z cytryny, że są takie białe?
OdpowiedzUsuńNie skrapiam, ale zauważyłam, że wszystko zależy od odmiany jabłek. Suszę je w suszarce.
Usuń