czwartek, 7 marca 2013

Suszone jabłka- alternatywa dla chipsów





Jeśli lubimy jabłka, a jesteśmy również wielbicielami chipsów to możemy zrobić sobie suszone jabłka właśnie w postaci chipsów. Wystarczy umyte jabłka pozbawić komory nasiennej i obrać cienko ze skórki. Potem pokroić w cieniutkie płatki i dobrze wysuszyć, najlepiej w suszarce. Ja przechowuję w szklanym naczyniu szczelnie zamknięte. Kiedy nas najdzie ochota na coś słodkiego to  sięgamy po takie chipsy. Bardzo zdrowe i smaczne.
Takie chipsy bogate są w błonnik, a to "skarb"... dla naszych jelit:)

22 komentarze:

  1. Mam je w planach już od dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam suszone jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej:) Smakowicie wyglądają, na pewno jeszcze lepiej smakują. Tylko tak się zastanawiam - jeśli nie mam suszarki, jak najlepiej je suszyć i jak długo? W piekarniku czy na wolnym powietrzu? Z góry dzięki za radę ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem suszę po prostu na kaloryferze, dopóki nie są zupełnie suche.Wiem, że moi znajomi suszą też w piekarniku . Ważne by nie były mokre.

      Usuń
    2. Dzięki, dzisiaj je zrobię :)

      Usuń
  4. zdrowa alternatywa dla tłustego, słonego ziemniaka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak, suszone jabłka i ja uwielbiam chrupać

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je:) Czasem mieszam je z gruszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja strasznie uwielbiam tekie chipsiki....

    OdpowiedzUsuń
  8. mam 3 jabłonie koło domu :) robię takie czipsy moim szynszylom :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kiedyś bardzo namiętnie chrupałam takie jabłuszka :) ale potem jakoś się przejadły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja teściowa robi ,wręcz w ilościach hurtowych .Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój synek uwielbia suszone jabłka. Czy skrapiasz je sokiem z cytryny, że są takie białe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie skrapiam, ale zauważyłam, że wszystko zależy od odmiany jabłek. Suszę je w suszarce.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...