środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto Hiszpan



Składniki na ciasto :
  • mąka pszenna 5 czubatych łyżek 
  • 7 jaj
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
składniki na krem :
  • PALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje 
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mleko 1 i 1/2 szklanki 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • rodzynki 20 dag
  • dżem z czarnej porzeczki słoiczek 400 g, koniecznie własnego wyrobu lub dobra konfitura
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 3 żółtka, plus rodzynki ok. 40 dag
Przygotowanie ciasta:

  1. Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku
  2. Dodać kakao, mąkę i proszek -wymieszać ostrożnie 
  3. Upiec ciasto w temp.180-190 stopni C przez około 35-40 min.
Przygotowanie kremu:
  1. W połowie mleka rozmieszać żółtka, mąki , cukier 
  2. Resztę mleka zagotować i wlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki
  3. Mieszając ugotować budyń, wystudzić
  4. Palmę ucierać i dodawać stopniowo budyń- ma powstać puszysta masa
  5. Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao
  6. Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części
  7. Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu
  8. Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem
  9. Przykrywamy drugą częścią ciasta , nasączamy ją również
  10. Rozsmarowujemy na wierzchu krem  kakaowy 
  11. Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć)
  12. Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze na wierzch ciasta. Ciacho pyszne, palce lizać, polecam na jakąś szczególną okazję, goście będą zachwyceni :)

12 komentarzy:

  1. Pozdrawiam i cieszę się, ze sie poznałyśmy :)
    Oczywiście daję 'lajka' i mam nadzieję, że sie jeszcze spotkamy :)
    Małgosia (Alicja w krainie garów)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda:) z chęcią spróbowałabym kawałek, bo chyba czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małogosiu i mnie miło Cię poznać :)
    Antenko - to ciasto jest naprawdę super smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo interesujący przepis mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam takiego ciacha, przy najbliższej nadarzającej się okazji zrobię Hiszpana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie, tylko ja mam problem z rodzynkami, nie przepadam, a tu widzę, że jest ich bardzo dużo :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszko -ciasto jest super smaczne:)

      smakowitedania- przepis może wydaje się trochę skomplikowany, ale zaręczam jest prosty:)

      Azalitko -tak wygląda jak smakuje:)

      Anulo -polecam.

      Kasiu Całka- to może ich nie używać, a posypać obficie czekoladą :)

      Usuń
    2. Jeśli się zdecyduję zrobić ciasto, a pewnie tak będzie ;) to skorzystam z rady! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...