niedziela, 7 kwietnia 2013

Gulasz po góralsku





Składniki :

  • 1/2 kg wieprzowiny- ja użyłam biodrówki
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 2-3 cebuli, marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier
  • 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia
  • ewentualnie przyprawa do gulaszu
  • pieprz mielony, kilka kropel maggi
Przygotowanie :

1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla
2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę -  wymieszać
3.Przełożyć do rondla, wymieszać z mięsem, dodać pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać by nie przypalić, dolewać wody
4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać
5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa
6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu
7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie.
           Inspiracja - "Szybki obiad z jednego garnka"

Według mnie nie jest to danie zbyt szybkie do przygotowania, ale proste i jeśli potrzebujemy nakarmić większą ilość osób, to można pokusić się i zrobić gulasz po góralsku z podwójnej porcji :)











8 komentarzy:

  1. Mmm, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!
    Zjadłabym wielką porcję...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam góralskie jadło z kapuchą i mięchem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Henrietto- było pysznie:)
    Dario -warto wypróbować, polecam:)
    Myszko - tak gulasz był pyszny:)
    Amber - zapraszam na tak dużą porcję jak zechcesz:)
    Gosiu - wiesz co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapraszam do mnie :)
    http://kiedyzjemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...