poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Mięso rosołowe do chleba


To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole.

Składniki:

  • ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna
  • żelatyna, rosół lub woda
Przygotowanie:
  1. Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:(
  2. Jeśli lubimy możemy dodać również pokrojoną na drobno marchew z rosołu
  3. W garnuszku z odmierzoną ilością gorącego rosołu (jeśli jeszcze taki mamy lub wody) dodajemy żelatynę według przepisu i dobrze mieszamy
  4. Dodajemy ją do rozdrobnionego mięsa i całość dobrze mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku
  5. Przygotowujemy  foremkę wykładając ją folią aluminiową, wybieramy taką w której zmieści się w całości mięso z wywarem żelatyny
  6. Zrobić z obu stron duże zakłady foli, by rolada nie "uciekła"( u mnie z jednej strony było jej trochę za mało)
  7. Przełożyć w całości masę do foremki, brzegi folii zawinąć i wstawić do lodówki do dnia następnego
  8. Wyjąć z folii i kroić w grube plastry, mnie taka rolada smakuje z chrzanem - polecam.                     W ten sposób można wykorzystać mięso z rosołu, które najczęściej nie znajduje amatorów :)  


10 komentarzy:

  1. taką galaretę w wersji "szynkowej" w sklepie sprzedają, ale po co przepłacać, jak mięso z zupy można samemu tak przyrządzić. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam , ale warto to mięso zmielić, albo bardzo podrobić:)

      Usuń
  3. takie domowe wędliny do chleba są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :) Na pewno przy okazji kolejnego rosołu, jak nie będę miała pomysłu na wykorzystanie mięsa - zrobię z niego taką roladę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...