sobota, 13 kwietnia 2013

Gulasz z dzika



Do zrobienia tego niecodziennego dania zainspirowała mnie AMBER. Przepis znalazłam na jej blogu- kuchennymi drzwiami , często tam zaglądam:)
Powiem nieskromnie, że goście, którym miałam przyjemność podać gulasz byli tym daniem zachwyceni :)
Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz.
Składniki :



  • około 70 dag szynki z dzika
  • 3 duże marchewki
  • 3 czerwone cebule
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 suszona papryczka chili
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny
  • smalec i olej z pestek winogron do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów pelati
  • zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia
Przygotowanie:
  1. Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i  przesmażyłam na oliwie
  2. Mięso pokroiłam w  kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min.
  3. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę
  4. Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę)
  5. Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym.
Przepis wypróbuję jeszcze z innym czerwonym mięsem, może też będzie pyszne.
A 2 kieliszki śliwowicy do tej potrawy były jak najbardziej wskazane, dla równowagi ducha i ciała:)






11 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie ;)
    Ale niestety nie jem mięsa ;<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro, bo gulasz pyszniutki jest :)

      Usuń
    2. No wygląda wyśmienicie. Wykorzystałbym ten przepis tylko skąd wziąć dzika ;)

      Usuń
  2. Potrawa ciekawa tylko chyba nie często można zakupić u nas dziczyznę;) zwłaszcza dobrej jakości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny ten gulasz. Szkoda ,że nie mam dostępu do mięsa z dzika, chętnie bym spróbowała:) Pozdrawiam serdecznie i do następnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio - a to prawda, trzeba znaleźć zaprzyjaźnionego myśliwego:)

      Antenko - masz rację:)
      Anulo- z wołowiną,a może i wieprzowiną też się sprawdzi, najważniejsze dla mnie były dodatki warzywne i ziołowe :)Do następnego, miłego spotkania!

      Usuń
  4. Urszulo a czy znasz może jakieś szybkie, proste w wykonaniu dania dla mam karmiących? Przy diecie lekkostrawnej z ograniczeniem ostrych przypraw, oraz warzyw uczulających? Jeśli jest coś takiego na blogu, chętnie poproszę o linki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko znajdę więcej czasu, to oczywiście pomysle o tym co mi "zapodałaś" . Wtedy się odezwę,a teraz pozdrawiam młodą Mamę:)

      Usuń
  5. dziczyzna ma bardzo specyficzny smak, z przyjemnością spróbowała bym takiego gulaszu :) choć nie wiem zupełnie jak smakuje bo jedyne "potrawy" jakie jadłam z dziczyzny to wędliny, kiełbasy itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej smakują mi wędliny z dziczyzny, a taki gulasz jest wyśmienity:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...