środa, 3 kwietnia 2013

Surówka ze świeżych warzyw




Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średni zielony ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • olej kukurydziany firmy Oleofarm
  • sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier
Przygotowanie:
  1. Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min.
  2. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:)
  3. Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna i dodajemy pokrojone warzywa
  4. Całość dobrze mieszamy, ewentualnie jeszcze solimy dodajemy pieprzu oraz lekko słodzimy
  5.  Polewamy wcześniej przygotowanym olejem z cytryną
  6. Do 3 łyżek oleju dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i łączymy razem, polewamy i ponownie wszystko razem mieszamy.


Biała kapusta zawiera wit. C, K, E i B1, kwas foliowy, potas, błonnik, beta-karoten, mangan, żelazo, kobalt, fluor, chlor, jod. Jedzenie kapusty reguluje pracę organizmu i uodparnia na bakterie chorobotwórcze. Przyczynia się do zachowania prawidłowej pracy serca i reguluje ciśnienie krwi. Zapobiega miażdżycy. Dzięki dużej zawartości siarki korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.
Warzywo to uspakaja żołądek, łagodzi przebieg choroby wrzodowej (chorym pomaga picie świeżego soku z kapusty). Usuwa przy tym niemiłe uczucie pieczenia.

7 komentarzy:

  1. Bomba witamin w pysznych wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka suróweczka to moc witamin:)
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie świeże surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Antenko, Panno Malwinno, Anullo i Wiolu Te- tym sposobem chce przywołac wiosnę, pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Surówki z białej kapusty, to zdecydowanie moje ulubione dodatki do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...