Składniki:
- mała główka białej kapusty
- 1 cebula czerwona
- 1 mała czerwona papryka
- 1 średni zielony ogórek
- pęczek rzodkiewek
- olej kukurydziany firmy Oleofarm
- sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier
Przygotowanie:
- Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min.
- Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:)
- Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna i dodajemy pokrojone warzywa
- Całość dobrze mieszamy, ewentualnie jeszcze solimy dodajemy pieprzu oraz lekko słodzimy
- Polewamy wcześniej przygotowanym olejem z cytryną
- Do 3 łyżek oleju dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i łączymy razem, polewamy i ponownie wszystko razem mieszamy.
Biała kapusta zawiera wit. C, K, E i B1, kwas foliowy, potas, błonnik, beta-karoten, mangan, żelazo, kobalt, fluor, chlor, jod. Jedzenie kapusty reguluje pracę organizmu i uodparnia na bakterie chorobotwórcze. Przyczynia się do zachowania prawidłowej pracy serca i reguluje ciśnienie krwi. Zapobiega miażdżycy. Dzięki dużej zawartości siarki korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.
Warzywo to uspakaja żołądek, łagodzi przebieg choroby wrzodowej (chorym pomaga picie świeżego soku z kapusty). Usuwa przy tym niemiłe uczucie pieczenia.
pyszna:) już taka wiosenna
OdpowiedzUsuńBomba witamin w pysznych wydaniu :)
OdpowiedzUsuńtaka suróweczka to moc witamin:)
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)
Uwielbiam takie świeże surówki :)
OdpowiedzUsuńAntenko, Panno Malwinno, Anullo i Wiolu Te- tym sposobem chce przywołac wiosnę, pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńSurówki z białej kapusty, to zdecydowanie moje ulubione dodatki do obiadu :)
OdpowiedzUsuńkolorowa i wiosenna :)
OdpowiedzUsuń