czwartek, 4 kwietnia 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem



Składniki :

  • słoiczek 350 gramowego przecieru szczawiowego
  • marchew, pietruszka, seler mały, kawałek pora
  • liść laurowy, sól, 3 ziarnka pieprzu
  • płaska łyzeczka cukru
  • śmietana
  • 1/4 kostki rosołowej drobiowej
  • jajka, płaska łyżka mąki, kilka kropel maggi
Przygotowanie:
  1. Do garnuszka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować i włożyć obraną włoszczyznę, przyprawy
  2. Gdy warzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około 15 min.
  3. W tym czasie ugotować 2 jajka
  4. Doprawić zupę do smaku maggi, "zatrzepką" z mąki, kostką rosołową oraz cukrem, jeśli zupa będzie za kwaśna
  5. Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany
  6. Jeśli ugotujemy sobie do zupy makaron lub ziemniaki, będziemy mieć pełne danie :) A skwareczki z kiełbasy też nie będą do pogardzenia.


10 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Uwielbiam tak podaną, z jajem na twardo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był czas, że gotowałam choć raz w miesiącu, a teraz rzadziej, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. chętnie bym skonsumowała taką zupkę:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) Jeśli lubisz candy i rozdania - zapraszam na mojego bloga konkursowego
    rozdanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę szczawiową :) Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurcze, całe wieki minęły jak nie jadłam szczawiowej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie jakoś zupa szczawiowa nie wychodzi. Jadam u innych i jest pyszna, moja mi nie smakuje. No i dałam sobie spokój z gotowaniem tej akurat zupy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że ja tez bardzo uważam gotując te zupę. Używam gotowego przecieru, najczęściej łowickiego Urbanka i wiem ,ze nie nalezy przesadzić z nadużywaniem go, bo zupa będzie gorzka, trzeba dodawać go z wyczuciem , pozdrawiam i życzę powodzenia, na pewno kiedyś się uda:)

      Usuń
  7. No witam, pani Urszulo :-)
    Specjalnie weszłam na przepis "babciobroniowy" - spoko, śliczne zdjęcia, smacznie, nie ma jakichś udziwnień, których nie cierpię! i ja też korzystam z gotowego przecieru, co ino roboty Cioci Zosi z Bandrowa Narodowego :-)
    P.S. Nie wiem, czemu, ale najpierw jakieś buty się mnie wyświetliły, już myślałam, że to nie blog kulinarny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja zupa jest bardzo normalna :)
      a co do reklamy butów, to owszem , jest taka, ale nie mam pojęcia jak to wygląda gdy się wejdzie na moją stronę ?
      pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...