To modyfikacja popularnego na moim blogu "pysznego ciasta z dynią"
Składniki :
- szklanka startej dyni
- szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu
- garść rodzynek i 2 garści drobnych czekoladowych kuleczek
- 3 jajka
Przygotowanie:
- Jajka utarłam z cukrem, dodawałam stopniowo mąkę
- Do tej masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie
- Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam
- Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam
- Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
Po wierzchu polałam taką polewą jak Monika zrobiła do swojego ciasta marchewkowego.
Bardzo smakowite ciasto, idealne do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie z dużą ilością chrupiących orzechów :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! zachwyca kolorem i zapewne smakiem ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomina marchewkowe i pewnie jest tak samo pyszne :)
OdpowiedzUsuńBabki mają to do siebie, że prawie zawsze się udają i zawsze świetnie smakują:))
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda. duet dynia-jabłko bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda baardzo smakowicie, a ta biała, puchowa, która je okrywa robi fantastyczne wrażenie :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda :) Bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda soczyście. Ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie życząc wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Oj, kusisz, właśnie wróciliśmy z 3-godzinnej wycieczki rowerowej...Taki placek byłby jak znalazł w tej chwili:)
OdpowiedzUsuńZasiadam właśnie do haftowania.
Serdecznosci i dzięki za odwiedziny w Lnianym Zaułku:)
z chęcią bym skosztowała. Tego typu placki są nie dość,że wyborne, to jeszcze zdrowe!
OdpowiedzUsuńGdy czytam listę składników od razu czuję, że będzie to niezwykle aromatyczne, wilgotne ciasto. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńZawsze podobał mi się taki kształt ciasta. Muszę wreszcie odpowiednią formę sobie kupić :)
No tak a mój komentarz poszedł w kosmos - kochana wróciłam po to by spytać co masz na myśli bo się przeraziłąm idę wobec tego spać aj a placek pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńbuziaki ślę Marii
Mario, podziwiam Twoją i energię i zapał twórczy. A z tego co widzę, uwielbiasz to co robisz, gratuluję :)
UsuńJeszcze raz pozdrawiam serdecznie :)
Lubię potrawy z dynią a ciasto wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię połączenie jabłka i dyni:) Twoje ciacho wygląda pysznie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Po pierwsze: dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
OdpowiedzUsuńPo drugie: od razu zerknęłam na Twój i już go linkuję na swoim, też jestem matką bardzo gotującą.
Po trzecie: dzisiaj przynieśliśmy z altany ostatnią dynię, jutro zabiorę się za ciasto wg Twojego przepisu.
A w nowym roku życzę kolejnych inspirujących przepisów, zdrowia i radości dla Ciebie i Twoich bliskich.
Ciasta z dynią są bardzo popularne.
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor ma to Twoje ciasto ;)
uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWypróbowane! Smaczne! Wędruje na stałe do Przepiśnika. Dziękuję za inspiracje. Jutro relacja na blogu.
OdpowiedzUsuńCiasto "wyszło" jak piszesz dosłownie i w przenośni. Zdjęcie zrobione ostatniej porcji. Teraz zabieram się za boczuś, bo maja zdecydowanie męska część rodziny jest mięsożerna, chociaż słodkościami wcale nie gardzi.
OdpowiedzUsuńBossskie
OdpowiedzUsuń