czwartek, 2 stycznia 2014

Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe



Składniki :
  • 3 spore ziemniaki
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka
  • 10- 15 dag kiełbasy
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
  • strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może być olej
  • 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie
Przygotowanie:
  1. Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności
  2. Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu
  3. Cebulę pokroić i  przesmażyć, kiełbasę również, paprykę pokroić w paski 
  4. Gdy mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę i  paprykę pokrojoną w paski- wymieszać i dogotować do miękkości wszystkich składników
  5. Koncentrat pomidorowy rozmieszać w około połowie szklanki wody - dodać do mięs
  6. Zagotować, posolić, dodać majeranek, pieprz, ewentualnie cukier.
To już wszystko, potrawa gotowa. Dobra na chłodne dni, ale i na cieplejsze też  niezła.
Danie było naprawdę bardzo smaczne.
A jeśli mięso" kłuje " nas chwilowo w zęby, można dodać więcej papryki i cebuli, a ilość mięsa zmniejszyć :)

31 komentarzy:

  1. uwielbiam takie jednogarnkowe, sycące, zimowe dania:) pysznie wygląda!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to uleńko trafisz w nasze domowe podniebienia - zupełnie nie miałm pomysłu na dzisiejsz obiad toż dziękuję za podpowiedź - produkty wszystkie mam więc do dzieła dziękuję buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie danie, w sam raz do makronu lub ziemniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie dania :) Najlepsze jest takie warzywne ;)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. No super! Gdy ja gotuje, to zostaje za mną cała kuchnia brudnych garów :)
    Co poradzę, że lubię wymyślać.

    OdpowiedzUsuń
  6. A to juz wiem co na obiadek dla meza dzisiaj zrobie:) Dziekuje:) u mne zimno i ma padac snieg, to bedzie obiad rozgrzewajacy:) Zaprasza na candy do mnie:) Pozdrawiam w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię to danie na obiad. Wystarczy tylko ugotować do tego ziemniaki i pyszny obiad gotowy. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie jednogarnkowce :-) Najlepszego i najsmaczniejszego w Nowym Roku. Przesyłam pozdrowienia cieplutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie i tak też jest w rzeczywistości. Pozdrawiam!
    www.jakzarabiaconline.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne danie!!!! Na bank wykorzystam u siebie w domku jak nie zapomnę napiszę czy smakowało innym ;).

    Pozdrowionka
    KRESKA

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione połączenie papryki, pomidorów, wędliny i mięsa. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smacznie się zapowiada. Na pewno wypróbuje ten przepis w najbliższych dniach :)
    Pozdrawiam serdecznie, Kalista

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności:) Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam dania jednogarnkowe z wielu powodów... są pyszne, aromatyczne i przede wszystkim jest po nim mało do mycia :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Urszulo, napisałam Ci odpowiedź na maila :)
    Pozdrawiam serdecznie, Kalista

    OdpowiedzUsuń
  16. Dania jednogarnkowe to podstawa:) Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jednogarnkowe dania to moi faworyci, a twoje wygląda wielce smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowite!
    Takie dania , wszystko w jednym' uwielbia mój małżonek.

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam !
    jednogarnkowe w sam raz dla studentki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale wygląda, pewnie i tak smakuje. Piękny blog, pobuszuję troszkę:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię takie dania ,Twoje wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetne ja też uwielbiam szybkie potrawy po, których nie ma dużo zmywania. Ostatnio dostałam od teściowej dużą cukinię i robiłam leczo http://www.ciam.pl/dania-glowne/207217

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam dania jednogarnkowe! Pewnie niedlugo wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Potrawa zapowiada się smakowicie.
    Muszę spróbować.
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  25. Twoja rodzinka ma z Tobą dobrze ;)
    Ten obiadek wygląda bardzo ładnie ;).

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie skończyłam gotować ten smakowity obiadek. Co prawda bez ziemniaków, bo raczej nie jemy, ale z ryżem naturalnym jest wyśmienity.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Dobrosławo, że danie przypadło do smaku. Ja też wolę bez ziemniaczków, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  27. Do tegoo dania najlepiej użyć mięsa dobrowolskich. Mają świetne wyroby mięsne oraz mieso dobrej jakości. Kiełbasa, boczek i mięso wieprzowe to bardzo dobre połączenie. Przepis jest prosty, chetnie zrobię taki obiad!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...