Składniki:
- 2 szklanki mąki- niepełne
- 2 jaja
- sól i woda
- oliwa
- Przygotowanie:
- Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajka, dodaję sól
- Wpierw składniki łączę nożem, a potem dodaję oliwę (około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma
- Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie
- Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego
- Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki.
Takie kluski świetnie pasują do sosów pomidorowych czy warzyw :)
Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć.
Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć.
Domowy makaron, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy makaron musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak byłam mała i moja babcia robiła domowy makaron, który suszył się na kuchni ( takiej dawnej-kaflowej). To były piękne czasy i pyszny makaron. Przypomniałaś mi tym przepisem dzieciństwo:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI ja takie wydziergałam wczoraj. Kupiłam w sobotę kurkę od gospodyni. taką z podwórka. ugotowałam rosół i nie mogłam użyć innych jak tylko domowy. niedzielny obiad był wyjątkowy. domowe kluski - a robią taką miłą atmosferkę:)
OdpowiedzUsuńAż przypominają mi się kluski mojej babci. Najlepsze na świecie! ;)
OdpowiedzUsuńwww.jakzarabiaconline.blogspot.com
Uwielbiam domowy makaron, dobrze, że babcia nauczyła mnie go robić :)
OdpowiedzUsuńLubię swojski makaron, ale sporadycznie go robię. Babcia górą!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
No, wstążki nie są aż takie trudne ;) Ja co roku na Wigilie robię makaron nitki! To dopiero zabawa przy cięciu malutkich niteczek ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam smak klusek robionych przez moją mamę i babcię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluchy w każdej postaci.
Pozdrawiam serdecznie
Oj Uleńko ja tylko domowe kluchy i makarony robię są lepsze buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuń