poniedziałek, 13 stycznia 2014

Kluski wstążki






Składniki:
  • 2 szklanki mąki- niepełne
  • 2 jaja
  • sól i woda
  • oliwa
  • Przygotowanie:
  1. Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajka, dodaję sól
  2. Wpierw składniki łączę nożem, a potem dodaję oliwę (około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma
  3. Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie
  4. Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego
  5. Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki.
Takie kluski  świetnie pasują do sosów pomidorowych czy  warzyw :)
Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć.

10 komentarzy:

  1. Domowy makaron, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki domowy makaron musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak byłam mała i moja babcia robiła domowy makaron, który suszył się na kuchni ( takiej dawnej-kaflowej). To były piękne czasy i pyszny makaron. Przypomniałaś mi tym przepisem dzieciństwo:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja takie wydziergałam wczoraj. Kupiłam w sobotę kurkę od gospodyni. taką z podwórka. ugotowałam rosół i nie mogłam użyć innych jak tylko domowy. niedzielny obiad był wyjątkowy. domowe kluski - a robią taką miłą atmosferkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż przypominają mi się kluski mojej babci. Najlepsze na świecie! ;)
    www.jakzarabiaconline.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowy makaron, dobrze, że babcia nauczyła mnie go robić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię swojski makaron, ale sporadycznie go robię. Babcia górą!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. No, wstążki nie są aż takie trudne ;) Ja co roku na Wigilie robię makaron nitki! To dopiero zabawa przy cięciu malutkich niteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam smak klusek robionych przez moją mamę i babcię.
    Uwielbiam kluchy w każdej postaci.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj Uleńko ja tylko domowe kluchy i makarony robię są lepsze buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...