Ciasto jest tak proste do zrobienia, że warto wypróbować.
Składniki też są nieliczne i tradycyjne.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka całe + 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- około 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka, szczypta soli i cynamonu
- 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia tj. 125 g
Przygotowanie :
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać
- Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać dokładnie
- Konsystencja ciasta powinna być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie
- Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem
- Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka
- Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około 50 min. w temp.180 stopni C. ( można zrobić kruszonkę)
Z jabłkami to ja mogę wszystkie ciasta jeść:-) Bardzo fajny i przejrzysty przepis:-)
OdpowiedzUsuńBardzo uwielbiam droga Ulu ciasta z jabłuszkami dziękuję za przepis buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na bloga :) Często nie ma się czasu na wymyślne potrawy i takie proste przepisy sa jak znalazł... ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPyszny jabłuszkowiec!
OdpowiedzUsuńPyszności :) Przepadam za ciastami z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńJa po świętach również mam wielka ochotę na proste ciasta:))
OdpowiedzUsuńJak jestem u babci to zawsze robimy ucierane! smak obłędny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami, także... Na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
mam zamiar pobawić się w kucharkę i wyczarować owe ciasto. Oby więc wyszło : )
OdpowiedzUsuńZrobię to ciasto. Lubię jabłka wiec ciasto pewnie też smaczne. ;-)
OdpowiedzUsuńw piątek upiekłam ciacho ! niestety od spodu ciut się spaliło, ale jednogłośnie przypadło wszystkim kubkom smakowym. Dziękuję więc za przydatny przepis : )
OdpowiedzUsuń