piątek, 10 stycznia 2014

Ucierane ciasto z jabłakami


Ciasto jest tak proste do zrobienia, że warto wypróbować.
Składniki też są nieliczne i tradycyjne.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka całe + 2 żółtka 
  • 1 szklanka cukru
  • około 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka, szczypta soli i cynamonu
  • 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia tj. 125 g

Przygotowanie :
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać
  2. Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać dokładnie
  3. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie 
  4. Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem
  5. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka
  6. Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około 50 min. w temp.180 stopni C. ( można zrobić kruszonkę)



14 komentarzy:

  1. Z jabłkami to ja mogę wszystkie ciasta jeść:-) Bardzo fajny i przejrzysty przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo uwielbiam droga Ulu ciasta z jabłuszkami dziękuję za przepis buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na bloga :) Często nie ma się czasu na wymyślne potrawy i takie proste przepisy sa jak znalazł... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Przepadam za ciastami z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja po świętach również mam wielka ochotę na proste ciasta:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak jestem u babci to zawsze robimy ucierane! smak obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami, także... Na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Uwielbiam takie ciasta :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. mam zamiar pobawić się w kucharkę i wyczarować owe ciasto. Oby więc wyszło : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię to ciasto. Lubię jabłka wiec ciasto pewnie też smaczne. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. w piątek upiekłam ciacho ! niestety od spodu ciut się spaliło, ale jednogłośnie przypadło wszystkim kubkom smakowym. Dziękuję więc za przydatny przepis : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...