czwartek, 6 lutego 2014

Boczek pieczony w folii

Składniki :
  • boczek surowy około 1 kg
  • kilka ziaren jałowca
  • papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 5 ząbków czosnku, kilka goździków
  • sól, oregano

 To kolejna wersja  pieczonego mięsa do chleba.
Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów.
Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem i smakiem :(
Przygotowanie :  
  • W małym naczyniu wymieszać pieprz, paprykę, utłuczone ziarna jałowca, zmiażdżone ząbki czosnku, oregano, zalać olejem i wymieszać dokładnie
  • Mięso umyć i posmarować mieszanką, włożyć do rękawa, wbić kilka goździków w mięso, nakłuć całe mięso szpikulcem, pozostawić w chłodzie do dnia następnego
  • Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec
  • Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił :)                                                                                                                                       



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

10 komentarzy:

  1. ale zdjęcia! aż ślinka leci! kocham boczuś w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały,smakowity!
    Ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być świetny, wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ale apetyczny:) znakomicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! boczku jeszcze nie piekłam w folii.

    OdpowiedzUsuń
  6. Włąśnie u mnie się piecze ale w prodiżu i nie w folii ale żywność pieczona w folii to u nas często się stosuje ale raczej udka z kurczaka i szynkę buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktcznie smakowicie wygląda ten boczek, mniammm... Fotka zaprasza, aby wypróbować...koniecznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Napiszę tak: Boczek wyszedł mi rewelacyjne, pyszny, soczysty, aromatyczny, ale jest jeden problem... Został pochłoniety na gorąco przez moje domowe "Jamochłony" i do chlebka na jutro nie zostało nic. Pozdrawiam i dziękuję za przepis. Aloha

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały ten boczek... Moi domownicy byliby zachwyceni :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...