piątek, 7 lutego 2014

Tarta z cukinią


Składniki  na ciasto kruche :
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • sól, ewentualnie łyżka mleka
  • 1 jajko

Składniki na farsz :
  • 2 jajka 
  • 1 średnia cukinia - pokrojona w plasterki
  • około 150 ml gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz mielony, oregano, sól
  • kulka sera mozzarella
Wykonanie :
  1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i pozostawiamy je na 1 godz. w lodówce
  2. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy ciasto, tak by ułożone w foremce brzegi ciasta były wyżej
  3. Na cieście układamy połowę pokrojonej w plasterki cukinii
  4. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie i wylewamy na cukinię
  5. Układamy na to pokrojony cienko ser, posypujemy oregano, przykrywamy resztą cukinii 
  6. Pieczemy około 30 min. w temp. 180 stopni C
Pomysł podpatrzyłam na blogu aleglodomorek.blogspot.com
Tarta najlepiej smakuje na ciepło :)
Piekłam ją dwukrotnie, za drugim razem nie miałam sera i dodałam cebulę pokrojoną w pół krążki. Też była smaczna.


21 komentarzy:

  1. Uleńko bardzo lubię tarty ale cukinią nie jadłam muszę wypróbować a że cukinie również uwielbiam a wygląda to smakowicie - dziękuję buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Muszę nadrobić zaległości i upiec takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno się zdecydować, czy wybrać u Ciebie tartę czy boczek. Wszystko wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja zapraszam na śniadanie do mnie a sama wproszę się na ta cudną tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w niedzielę chyba się na nią skuszę .
    p.s podlinkowałam u siebie tą stronę : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli smakuje tak wyśmienicie, jak "Boczek pieczony w folii" to oznajmiam, iż mianuję Cię moim kulinarnym Guru. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię dania z cukinią, ale ten pieczony boczek z poprzedniego posta dopiero narobił mi smaczku !

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię cukinię :) takiej tarty jeszcze nie jadłam - z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. warzywne tarty to moja wielka miłość. chyba nawet większa niż tarty owocowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I to takie proste?
    Koniecznie trzeba odpalić piekarnik

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna tarta :) Muszę taka zrobić, bo cukinie uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ apetyczne zdjęcia! Tarta musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo polecam. Zapraszam na mojego bloga : http://upieczsamto.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarta wygląda powalacjąco, ślinka cieknie na sam widok. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda niezwykle apetycznie, bardzo lubię wszelkie tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo, ale to bardzo smakowita!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękna ta tarta! Uwielbiam takie cukiniowe :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialna, piękna i zapewne aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...