Składniki na ciasto kruche :
- 15 dag masła
- 25 dag mąki
- sól, ewentualnie łyżka mleka
- 1 jajko
- 2 jajka
- 1 średnia cukinia - pokrojona w plasterki
- około 150 ml gęstej śmietany
- gałka muszkatołowa
- pieprz mielony, oregano, sól
- kulka sera mozzarella
- Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i pozostawiamy je na 1 godz. w lodówce
- Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy ciasto, tak by ułożone w foremce brzegi ciasta były wyżej
- Na cieście układamy połowę pokrojonej w plasterki cukinii
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie i wylewamy na cukinię
- Układamy na to pokrojony cienko ser, posypujemy oregano, przykrywamy resztą cukinii
- Pieczemy około 30 min. w temp. 180 stopni C
Pomysł podpatrzyłam na blogu aleglodomorek.blogspot.com
Tarta najlepiej smakuje na ciepło :)
Piekłam ją dwukrotnie, za drugim razem nie miałam sera i dodałam cebulę pokrojoną w pół krążki. Też była smaczna.
Piekłam ją dwukrotnie, za drugim razem nie miałam sera i dodałam cebulę pokrojoną w pół krążki. Też była smaczna.
Uleńko bardzo lubię tarty ale cukinią nie jadłam muszę wypróbować a że cukinie również uwielbiam a wygląda to smakowicie - dziękuję buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Muszę nadrobić zaległości i upiec takie cudo :)
OdpowiedzUsuńTrudno się zdecydować, czy wybrać u Ciebie tartę czy boczek. Wszystko wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńTo ja zapraszam na śniadanie do mnie a sama wproszę się na ta cudną tartę :)
OdpowiedzUsuńw niedzielę chyba się na nią skuszę .
OdpowiedzUsuńp.s podlinkowałam u siebie tą stronę : )
Jeśli smakuje tak wyśmienicie, jak "Boczek pieczony w folii" to oznajmiam, iż mianuję Cię moim kulinarnym Guru. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię dania z cukinią, ale ten pieczony boczek z poprzedniego posta dopiero narobił mi smaczku !
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cukinię :) takiej tarty jeszcze nie jadłam - z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńwarzywne tarty to moja wielka miłość. chyba nawet większa niż tarty owocowe :)
OdpowiedzUsuńI to takie proste?
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba odpalić piekarnik
Pyszna tarta :) Muszę taka zrobić, bo cukinie uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne zdjęcia! Tarta musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. Zapraszam na mojego bloga : http://upieczsamto.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTarta wygląda powalacjąco, ślinka cieknie na sam widok. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie, bardzo lubię wszelkie tarty :)
OdpowiedzUsuńbardzo, ale to bardzo smakowita!! ;)
OdpowiedzUsuńPiękna ta tarta! Uwielbiam takie cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Genialna, piękna i zapewne aromatyczna:)
OdpowiedzUsuń