poniedziałek, 10 lutego 2014

Moje poranne kakao





 


Składniki :
  • 1-2 płaskie łyżeczki kakao ( można więcej, ale bez przesady, bo może być gorzkie ), takiego najprawdziwszego w proszku- nie instant !
  • około 250 ml gorącego mleka
  • 20-30 ml wrzątku
  • miód ewentualnie brązowy cukier

Przygotowanie :
  1. Do garnuszka odmierzyć kakao, wlać wrzątek - wymieszać
  2. Dopełnić mlekiem, słodzić najlepiej miodem, kiedy kakao przestygnie
Podawać w ulubionej filiżance :)
Post umieściłam dlatego, by przypomnieć - kakao tradycyjne jest smaczne i pożywne.
Instant to nie to samo...
Zawarte w kakao i czekoladzie substancje - flawonoidy- mogą chronić przed chorobami serca podobnie jak jabłka, czy czerwone wino :)
A jaki jest Wasz ulubiony sposób przyrządzania kakao ?


26 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, że nie lubię kakao, nie podchodzi mi, ale filiżaneczka prześliczna. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... takie poprawiające nastrój, ciepłe, ale nie gorące... Rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze mieszałam w zimnym mleku, a potem dolewałam gorącego :) Ale jakoś dawno już znowu nie robiłam, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. super kakao na śniadańko :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja odkryłam niedawno ponownie kakao:) Piłam je często gdy byłam dzieckiem. Obecnie robię je także w filiżance, daję czubatą łyżeczkę i zalewam ciepłym mlekiem w temp. ok 40 st. by nie zniszczyć cennych właściwości miodu (daję zwykle 1/2 -1 łyżeczkę).

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznaję, ja robię instant... z lenistwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham kakao! <3

    http://takbardzokosmetycznie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wieki nie piłam, choć bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm...To jest to, co tygryski lubią najbardziej...mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas kakao pijemy zazwyczaj na kolacyjke :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna filiżanka... kakao zwykle pijamy w niedzielę do śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdy byłam dzieckiem, babcia zawsze dbała o to, żebyśmy codziennie rano pili ciepłe kakao lub kawę zbożową z mlekiem. Kakao parzyła podobnie jak w Twoim przepisie, ponieważ przygotowywała go więcej, wlewała do garnka z wrzącym mlekiem rozpuszczone we wrzątku kakao, zagotowywała i słodziła. Rano raczej nigdy nie piło się u nas herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  13. robisz tak samo jak ja! :)
    Tylko u mnie bez cukru, pyyychotaaaa! :)
    A jak cudowna filiżanka... klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kakao :* Tata mi zawsze robił to klasyczne z miodem <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię kakao, robię bardzo podobnie, z tym że mi smakuje właśnie lekko gorzkawe więc daje 3 łyżeczki i potem słodzę 1 łyżeczką cukru.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja robię tak samo, tylko sypię cukier. Z miodem nigdy nie piłam. Pychotka! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. wieki nie piłam, a jako dziecko uwielbiałam:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam kakao ale poranne piję tylko w sobotę i niedzielę
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ojaa, nie pamiętam kiedy ostatnio kakao piłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Co racja to racja prawdziwe kakao jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ja za często nie piję, ale moje dziewczynki uwielbiają :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne kakao i przecudna filiżanka. Poproszę na śniadanie i do tego któryś z Twoich pysznych wypieków. Ach pomażyc dobra rzecz :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Chętnie wyprobuje. Uwielbiam kakao na śniadanko. Nie ma nic lepszego. Mniaaaaaaam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...