Przepis podaję za Marią Cieślak "Łęczycka kuchnia regionalna "
Składniki :
Składniki :
- 1 kg mąki pszennej
- 10 żółtek
- 10 dag drożdży
- niecała szklanka cukru
- niecała szklanka piwa jasnego
- około 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- Do miski przesiewamy mąkę, drożdże kruszymy do garnuszka i zalewamy 1/2 szklanką ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i pozostawiamy w ciepłym miejscu do urośnięcia
- Gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki, mieszamy drewnianą łyżką
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo
- Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia
- Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy nadzienie i zlepiamy pączka by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia (lepiej wkładać niewiele by pączek się mógł przesmażyć)
- Układać na posypanej mąką stolnicy, poczekać, aż ponownie wyrosną
- Smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron, sprawdzać patyczkiem czy na pewno się przesmażają.
U mnie królują dziś oponki:) Twoje pączki prezentują się doskonale.
OdpowiedzUsuńNiestety, dla mnie Tłusty Czwartek może nie istnieć. Ale pamiętam jeszcze smak pączków i zazdroszczę :-)
OdpowiedzUsuńCiążowe zachcianki- tez smacznie :)
Usuńmamamarzynia- :(
Karmel- o takie te pączki były, mam świadków :)
bardzo ładnie się udały, pyszne na pewno!:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku! :D A my tu w pracy jemy takie prosto z Biedronki i Auchana :(
OdpowiedzUsuńWow, to moje pewnie lepsze :)
Usuńpiwne pączki, mniam ! :) zachęcające zdjęcia :P
OdpowiedzUsuńOoooo pączusie u mnie faworki,a więc ustawiam się w kolejce po okrągłego rumianego. :)
OdpowiedzUsuńpiwne? Wow.. tego jeszcze nie widziałam! :)
OdpowiedzUsuńPewnie rosną jeszcze bardziej! :)
Ale piękne wyszły :D
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrośnięte. Jak z wystawy. Dzisiaj tylko mogę oko pocieszyć, bo już pączki jadłam. Twoje są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńmmm pyszne pączusie ;)
OdpowiedzUsuńPrzekrój ciasta wygląda wspaniale. Żółciutkie, pulchne, idealne.
OdpowiedzUsuńTo był mój ulubiony dzień w roku. Uwielbiam pączki z nadzieniem z róży, ale nie lubię lukru, więc wybieram te z cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
z piwem pączków jeszcze nie robiłam, ciekawe:)
OdpowiedzUsuńprócz tych piwnych pragnę spróbować ziemniaczanych ;)
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka! Muszę koniecznie spróbować. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPączki cudowne!
OdpowiedzUsuńMarzenie...
smakowicie :) na pewno będę zaglądać częściej :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniale pączki! Piwnego przepisu nie znałam, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
mmmmmm pączucie <3 pychotka :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń