czwartek, 27 lutego 2014

Pączki piwne na Tłusty Czwartek

                                   Przepis podaję za Marią Cieślak  "Łęczycka kuchnia regionalna "



 Składniki :

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • niecała szklanka cukru
  • niecała szklanka piwa jasnego
  • około 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła 
Przygotowanie :
  1. Do miski przesiewamy mąkę, drożdże kruszymy do garnuszka i zalewamy 1/2 szklanką ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i pozostawiamy w ciepłym miejscu do urośnięcia
  2. Gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki, mieszamy drewnianą łyżką
  3. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo
  4. Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia
  5. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy nadzienie i zlepiamy pączka by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia (lepiej wkładać niewiele by pączek się mógł przesmażyć)
  6. Układać na posypanej mąką stolnicy, poczekać, aż ponownie wyrosną
  7. Smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron, sprawdzać patyczkiem czy na pewno się przesmażają.

22 komentarze:

  1. U mnie królują dziś oponki:) Twoje pączki prezentują się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, dla mnie Tłusty Czwartek może nie istnieć. Ale pamiętam jeszcze smak pączków i zazdroszczę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciążowe zachcianki- tez smacznie :)
      mamamarzynia- :(
      Karmel- o takie te pączki były, mam świadków :)

      Usuń
  3. bardzo ładnie się udały, pyszne na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś smaku! :D A my tu w pracy jemy takie prosto z Biedronki i Auchana :(

    OdpowiedzUsuń
  5. piwne pączki, mniam ! :) zachęcające zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooooo pączusie u mnie faworki,a więc ustawiam się w kolejce po okrągłego rumianego. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piwne? Wow.. tego jeszcze nie widziałam! :)
    Pewnie rosną jeszcze bardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie wyrośnięte. Jak z wystawy. Dzisiaj tylko mogę oko pocieszyć, bo już pączki jadłam. Twoje są wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przekrój ciasta wygląda wspaniale. Żółciutkie, pulchne, idealne.

    OdpowiedzUsuń
  10. To był mój ulubiony dzień w roku. Uwielbiam pączki z nadzieniem z róży, ale nie lubię lukru, więc wybieram te z cukrem pudrem.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. z piwem pączków jeszcze nie robiłam, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. prócz tych piwnych pragnę spróbować ziemniaczanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. A to ciekawostka! Muszę koniecznie spróbować. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pączki cudowne!
    Marzenie...

    OdpowiedzUsuń
  15. smakowicie :) na pewno będę zaglądać częściej :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale pączki! Piwnego przepisu nie znałam, koniecznie muszę spróbować :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmmmm pączucie <3 pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...