wtorek, 25 lutego 2014

Polędwica dojrzewająca



  • 50 dag polędwicy wieprzowej
  • cukier 1/4 szklanki
  • sól 1/3 szklanki
  • majeranek, papryka, czosnek granulowany lub świeży
  • podkolanówka do włożenia mięsa
Przygotowanie :
  1. Mięso umyć pod bieżąca wodą, gdy są błony usunąć je.
  2. Osuszyć i włożyć do naczynia, posypać cukrem i pozostawić w lodówce na 16 godz.
  3. Po tym czasie umyć pod bieżącą wodą i ułożyć ponownie w pojemniczku (oczywiście myjąc je wcześniej dokładnie i wylewając płyn jaki pozostał po 16 godz. leżakowania mięsa w cukrze )
  4. Posypać mięso przygotowaną solą, umieścić w pojemniku i pozostawić w lodówce na 24 godz.
  5. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, umyć, osuszyć i obtoczyć w przyprawach i przetrzymać w lodówce na następną dobę
  6. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej 4 dni w przewiewnym miejscu, o tej porze może to być pobliże kaloryfera.
Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie.
Przepis pochodzi stąd



Moje mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku wieprzowiny. Będzie to schab o co najmniej 1 kg wagi, wtedy nie będzie nadmiernie słone - mam taką nadzieję. Jeśli zrobię powtórnie taki przysmak, podzielę się wrażeniami :)

29 komentarzy:

  1. Mmmm wygląda pysznie i na pewno tak jest. Zapraszam do mnie. rozsmakuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie, świetnie Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RedHead - smaczna była, tylko ciut za słona
      Karmel- dziekuję
      Magdaleno- ja też lubię eksperymentować :)

      Usuń
  4. Świetna polędwica, bardzo takie cudeńka lubię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kochana takie szyneczki już M. pogoniłam do sklepu będziemy robić - dzięki za przepis buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno- tak, a im cieniej sie kroi tym smaczniejsza i chce sie więcej :)
      Mario- podziel się wrażeniami, jak już zrobisz polędwiczkę.
      Agnieszko -staram sie dogadzać domownikom i sobie i tak jakoś to mi wychodzi, pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Talent kulinarny u Ciebie wyczuwam , a i wyczuwam nawet zapach takiego łakocia :) :P

    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooooooo, piękne mięsiwo, bardzo chętnie bym się poczęstowała:). Jako zaawansowana "ciężarówka" dodałabym do niego słodziutką czekoladę:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczna wędlina... Muszę wreszcie sama taką przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robiłam już trzy razy (z szynki), i tez pierwsza była za słona, bo miałam za mały kawałek mięsa. Ale kolorek nie był tak ładny jak u Ciebie, bo i mięsko nieco gorszej jakości.
    P.S. Dzięki za kontakt z Kubeczkiem, próbowałam dzisiaj znowu, ale ino mi mrygło przed oczami... :-(

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada zachęcająco, tylko szkoda, że tak dlugo trzeba czekać na efekt koncowy. Ja raczej chciałabym popróbować juz teraz...Szkoda, że masz tu u siebie takiej sprytnej opcji "skosztuj" Pozdrawiam na wesoło

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajnie wygląda taka polędwiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne mięso! Mój tato robi podobnie a my zjadamy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Polędwica wygląda jak zrobiona profesjonalną metodą w zakładzie masarskim. Pięknie. Jest trochę zachodu przy tym, ale widać, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne!
    Ostatnio robiłam tak schab.
    Tylko dla mnie ta ilość cukru jest za duża.
    Następnym razem zmniejszam.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. wow.. wygląda bosko!
    Tzn, jakby wyszła spod ręki mistrza, masz talent! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. robiłam schab i ta wędlina jest boska:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Proszę o pomoc, czy to jest duży błąd jak mój schabik najpierw obtoczyłem w soli, a po 24h zasypałem cukrem. Wszystkie przepisy zalecają odwrotną kolejność.
    Dziękuję za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  18. zalecana kolejność jest inna, dlatego powiem szczerze trudno mi coś doradzić :(
    ale jeśli już tak zrobiłeś to będziesz po tym eksperymencie mógł podzielić się ze mną swoim doświadczeniem czy mięso jest tez smaczne ? życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smakowicie wyglada, planuje poeksperymentowac w kuchni, ale dopiero gdy wypelnie zeznanie podatkowe za pomoca program pit 2013

    OdpowiedzUsuń
  20. W jakim pojemniczku przechowywać szynkę w lodówce? Szczelnie zamykanym czy odkrytym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przykrywałam niczym, ale można lekko papierem śniadaniowym- dla estetyki :)
      Zajrzałam w przepis - źródło, ale tam też nic o tym nie wspomniano, pozdrawiam .

      Usuń
  21. Polędwica ze schabu, to tak jakby zrobić volvo z poloneza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat z polędwicy wyszła ....polędwica :)
      Ale juz jadłam schabik zrobiony tą metodą i powiem krótko- polecam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...