- 50 dag polędwicy wieprzowej
- cukier 1/4 szklanki
- sól 1/3 szklanki
- majeranek, papryka, czosnek granulowany lub świeży
- podkolanówka do włożenia mięsa
Przygotowanie :
- Mięso umyć pod bieżąca wodą, gdy są błony usunąć je.
- Osuszyć i włożyć do naczynia, posypać cukrem i pozostawić w lodówce na 16 godz.
- Po tym czasie umyć pod bieżącą wodą i ułożyć ponownie w pojemniczku (oczywiście myjąc je wcześniej dokładnie i wylewając płyn jaki pozostał po 16 godz. leżakowania mięsa w cukrze )
- Posypać mięso przygotowaną solą, umieścić w pojemniku i pozostawić w lodówce na 24 godz.
- Po upływie tego czasu mięso wyjąć, umyć, osuszyć i obtoczyć w przyprawach i przetrzymać w lodówce na następną dobę
- Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej 4 dni w przewiewnym miejscu, o tej porze może to być pobliże kaloryfera.
Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie.
Przepis pochodzi stąd
Moje mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku wieprzowiny. Będzie to schab o co najmniej 1 kg wagi, wtedy nie będzie nadmiernie słone - mam taką nadzieję. Jeśli zrobię powtórnie taki przysmak, podzielę się wrażeniami :)
Mmmm wygląda pysznie i na pewno tak jest. Zapraszam do mnie. rozsmakuj.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDzięki, zajrzę oczywiscie, pozdrawiam.
UsuńChętnie bym spróbowała, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, świetnie Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńRedHead - smaczna była, tylko ciut za słona
UsuńKarmel- dziekuję
Magdaleno- ja też lubię eksperymentować :)
Świetna polędwica, bardzo takie cudeńka lubię :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kochana takie szyneczki już M. pogoniłam do sklepu będziemy robić - dzięki za przepis buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńJustyno- tak, a im cieniej sie kroi tym smaczniejsza i chce sie więcej :)
UsuńMario- podziel się wrażeniami, jak już zrobisz polędwiczkę.
Agnieszko -staram sie dogadzać domownikom i sobie i tak jakoś to mi wychodzi, pozdrawiam:)
Talent kulinarny u Ciebie wyczuwam , a i wyczuwam nawet zapach takiego łakocia :) :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Oooooooo, piękne mięsiwo, bardzo chętnie bym się poczęstowała:). Jako zaawansowana "ciężarówka" dodałabym do niego słodziutką czekoladę:P
OdpowiedzUsuńFantastyczna wędlina... Muszę wreszcie sama taką przygotować :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam już trzy razy (z szynki), i tez pierwsza była za słona, bo miałam za mały kawałek mięsa. Ale kolorek nie był tak ładny jak u Ciebie, bo i mięsko nieco gorszej jakości.
OdpowiedzUsuńP.S. Dzięki za kontakt z Kubeczkiem, próbowałam dzisiaj znowu, ale ino mi mrygło przed oczami... :-(
Wyglada zachęcająco, tylko szkoda, że tak dlugo trzeba czekać na efekt koncowy. Ja raczej chciałabym popróbować juz teraz...Szkoda, że masz tu u siebie takiej sprytnej opcji "skosztuj" Pozdrawiam na wesoło
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda taka polędwiczka :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięso! Mój tato robi podobnie a my zjadamy ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPolędwica wygląda jak zrobiona profesjonalną metodą w zakładzie masarskim. Pięknie. Jest trochę zachodu przy tym, ale widać, że warto :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam tak schab.
Tylko dla mnie ta ilość cukru jest za duża.
Następnym razem zmniejszam.
Pozdrowienia!
wow.. wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńTzn, jakby wyszła spod ręki mistrza, masz talent! :)
Takie cuda można zrobić?
OdpowiedzUsuńrobiłam schab i ta wędlina jest boska:D
OdpowiedzUsuńProszę o pomoc, czy to jest duży błąd jak mój schabik najpierw obtoczyłem w soli, a po 24h zasypałem cukrem. Wszystkie przepisy zalecają odwrotną kolejność.
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź.
zalecana kolejność jest inna, dlatego powiem szczerze trudno mi coś doradzić :(
OdpowiedzUsuńale jeśli już tak zrobiłeś to będziesz po tym eksperymencie mógł podzielić się ze mną swoim doświadczeniem czy mięso jest tez smaczne ? życzę powodzenia :)
Bardzo smakowicie wyglada, planuje poeksperymentowac w kuchni, ale dopiero gdy wypelnie zeznanie podatkowe za pomoca program pit 2013
OdpowiedzUsuńW jakim pojemniczku przechowywać szynkę w lodówce? Szczelnie zamykanym czy odkrytym?
OdpowiedzUsuńJa nie przykrywałam niczym, ale można lekko papierem śniadaniowym- dla estetyki :)
UsuńZajrzałam w przepis - źródło, ale tam też nic o tym nie wspomniano, pozdrawiam .
Polędwica ze schabu, to tak jakby zrobić volvo z poloneza.
OdpowiedzUsuńTu akurat z polędwicy wyszła ....polędwica :)
UsuńAle juz jadłam schabik zrobiony tą metodą i powiem krótko- polecam :)