Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- pół szklanki świeżych listków bazylii i szpinaku
- 1 duże jajko
- sól, pieprz do smaku
- cukinia pokrojona w cienkie plastry ( u mnie wyszło 11-12 plastrów)
Przygotowanie;
- Do mleka dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię zmiksować
- Dodać mąkę, sól, pieprz i żółtko -zmiksować
- Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć z w/w składnikami - ciasto powinno być dość gęste
- Pokrojoną cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Nie jest to sezon na naszą świeżą cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna obecnie. A do przepisu jeszcze wrócić w sezonie :)
Cukinii w cieście naleśnikowym jeszcze nie jadłam ale za to marchewkę i paprykę robioną w ten sposób uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na cukinie :) w tym roku na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńNieraz robię placuszki z cukini, ale ten pomysł jest równie interesujący. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem? to ja nigdy tak nie robiłąm uwielbiam szpinak hm. chyba w Lidlu cukinię dostanę to jutro mam obiad dzięki kochana jak ja się cieszę że cię spotkaąłm bo niby się umie baaardzo dużo ale u ciebie zawsze jakaś nowość w menu buziaczki śle Marii
OdpowiedzUsuńTak robioną cukinię pamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Fajne - można pograć w zielone :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam taką cukinię! Jest pyszna!!! :)
OdpowiedzUsuńostatnio mi się zachciało cukini to kupiłam i też takie smakołyki robiłam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
Takiego przepisu na cukinię nie znałam. Sama uprawiam cukinię i w sezonie wypróbuję...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pysznie wygląda. Narobiłaś mi apetytu. Bardzo lubię warzywa w cieście naleśnikowym, ale widzę, że szpinak doskonale uzupełnia smak całej potrawy. A jaki kolor!!
OdpowiedzUsuńCukinię w cieście bardzo lubię, ale robię ja głównie latem. Muszę kupić i też zrobić. Podoba mi się użycie szpinaku, tak jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńŚwietny post. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawy, proste i pyszne. Aż nabrałam ochoty na cukinie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
bardzo lubię smażoną cukinię, ale zazwyczaj panieruję, fajny pomysł z tym ciastem:)
OdpowiedzUsuńale super się prezentuje! Dla mnie boomba! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, wspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Super pomysł :)!
OdpowiedzUsuń