sobota, 26 kwietnia 2014

Caponata - sycylijski gulasz z bakłażanem



Składniki  :
  • 2- cukinie i 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml wina białego półwytrawnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz kajeński świeżo zmielony, szczypta cukru, bazylia - najlepiej świeża ( u mnie natka i bazylia suszona )
Przygotowanie:
  1. Cukinie i bakłażana oczyścić i pokroić w pół krążki, cebulę drobniej
  2. Warzywa przesmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, zalać białym winem i wlać pomidory z puszki
  3. Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem, bazylią i cukrem, gotować na niewielkim ogniu 8-10 min.
  4. Podawać na gorąco, posypać świeżą bazylią lub natką.
Przepis pochodzi z pozycji "Przekąski i przystawki"
Trochę go zmodyfikowałam dla własnych potrzeb :)



20 komentarzy:

  1. Bradzo lubię!
    Na Sycylii to nieodzowny dodatek do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Czuję, że zasmakowałoby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... prezentuje się świetnie, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This is a winner! Making it tomrorow!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekkie i aromatyczne...mmmm;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, koniecznie musze spróbować tych pyszności

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie i tak kolorowo :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja bakłażana tylko farszem traktowałam :) Dziękuję za podpowiedź potrawy, wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe wegetariańskie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada super, trzeba by spróbowac...:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bakłażan jest mi nieznany. Wiem, jak wygląda, ale nigdy go nie jadłem. Z cukinią jest inaczej. Co roku hoduję ją na działce i żona robi z niej leczo. Sam przygotowuje też przetwory, np. cukinia w zalewie musztardowej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowicie to wygląda, pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda:) poczekam tylko na nasze warzywa, bo te eksportowe są bez smaku ( jak dla mnie)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie. Akurat potrzebuję wegetariańskich opcji, więc dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Coś dla mnie! Już sama nie wiem co wymyślać, a tu proszę fajny przepis:) Jutro jadę do miasta to kupię bakłażana, lubię go:) Przyjemnego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę napisać, że ten gulasz stał się moim częstym przepisem:)) Używam go nie tylko solo, ale także jako dodatek do innych potraw, jako jarzynkę, jest super! Dzięki:)

      Usuń
  18. Już sama nazwa budzi we mnie włoskie wspomnienia... Na Sycylii niestety nie byłam, a podobno tam smakuje najlepiej :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...