Składniki :
- 2- cukinie i 1 bakłażan
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml wina białego półwytrawnego
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz kajeński świeżo zmielony, szczypta cukru, bazylia - najlepiej świeża ( u mnie natka i bazylia suszona )
Przygotowanie:
- Cukinie i bakłażana oczyścić i pokroić w pół krążki, cebulę drobniej
- Warzywa przesmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, zalać białym winem i wlać pomidory z puszki
- Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem, bazylią i cukrem, gotować na niewielkim ogniu 8-10 min.
- Podawać na gorąco, posypać świeżą bazylią lub natką.
Bradzo lubię!
OdpowiedzUsuńNa Sycylii to nieodzowny dodatek do wszystkiego.
Świetne! Czuję, że zasmakowałoby mi :)
OdpowiedzUsuńMmm... prezentuje się świetnie, ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo cieplutko:-))
OdpowiedzUsuńThis is a winner! Making it tomrorow!
OdpowiedzUsuńLekkie i aromatyczne...mmmm;)
OdpowiedzUsuńmniam, koniecznie musze spróbować tych pyszności
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A ja bakłażana tylko farszem traktowałam :) Dziękuję za podpowiedź potrawy, wypróbuje.
OdpowiedzUsuńciekawe wegetariańskie danie:)
OdpowiedzUsuńWyglada super, trzeba by spróbowac...:-)
OdpowiedzUsuńBakłażan jest mi nieznany. Wiem, jak wygląda, ale nigdy go nie jadłem. Z cukinią jest inaczej. Co roku hoduję ją na działce i żona robi z niej leczo. Sam przygotowuje też przetwory, np. cukinia w zalewie musztardowej.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie to wygląda, pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) poczekam tylko na nasze warzywa, bo te eksportowe są bez smaku ( jak dla mnie)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Oj chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Akurat potrzebuję wegetariańskich opcji, więc dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Już sama nie wiem co wymyślać, a tu proszę fajny przepis:) Jutro jadę do miasta to kupię bakłażana, lubię go:) Przyjemnego tygodnia życzę!
OdpowiedzUsuńMuszę napisać, że ten gulasz stał się moim częstym przepisem:)) Używam go nie tylko solo, ale także jako dodatek do innych potraw, jako jarzynkę, jest super! Dzięki:)
UsuńJuż sama nazwa budzi we mnie włoskie wspomnienia... Na Sycylii niestety nie byłam, a podobno tam smakuje najlepiej :-)
OdpowiedzUsuń