Składniki :
- 2 kg czerwonych buraków
- 3 litry przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki soli
Przygotowanie :
- Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia
- Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry
- Czosnek obrać i ewentualnie pokroić jak za duże ząbki
- Buraki ułożyć w słoju, przekładać czosnkiem zielem, pieprzem i włożyć listek
- Całość zalać słoną wodą Powinna przykrywać dokładnie buraki
- Słój przykryć gazą, nałożyć gumkę, przechowywać w ciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym
- Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie nie wypływały
- Po 24 godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach.
Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :)
Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony.
Uwagi do przepisu :
Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie nie było ) i przelać do butelek.
Zakwas można przechowywać w lodówce przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli spożytkować go w późniejszym czasie.
Warto też przygotować barszcz.
Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja.
Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie.
Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą )
Zakwas można zrobić z połowy składników.
Używamy do mieszania zakwasu drewnianej łyżki.
Źródło : stąd
Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie nie było ) i przelać do butelek.
Zakwas można przechowywać w lodówce przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli spożytkować go w późniejszym czasie.
Warto też przygotować barszcz.
Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja.
Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie.
Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą )
Zakwas można zrobić z połowy składników.
Używamy do mieszania zakwasu drewnianej łyżki.
Źródło : stąd
Bardzo lubię ten kwas buraczany, to istna bomba witaminowa:)
OdpowiedzUsuńHelen zgadzam się z Tobą w 100 %
Usuńnie jadłam jeszcze barszczu na zakwasie..
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie smak, bardziej intensywny, kwaśny?
Ale kolor ma genialny! :D
Dla mnie smak jest super, nie kwaśny, może podobny do soku z kiszenia ogórków, ale delikatniejszy. Ja piję na surowo, ale gdy mi już przejdzie ochota na taki, to ugotuje z któregoś nastawu- barszcz :)
OdpowiedzUsuńBabciny zakwas wspominam jak marzenie. Mnie zakwasy nie kochają, może z Twojego przepisu mi się uda, a do tego znalazłam słój w którym babcia zawsze nastawiała zakwas - więc może mi się uda.
OdpowiedzUsuńNamawiam zrób, ja zrobiłam w ostatnim czasie 2 razy i zawsze był wyśmienity. Ja nie dodaje skórki od chleba i tez jest smaczny i co ważne nie pleśnieje :)
UsuńKocham barszcze czerwony! To moja zupa z dzieciństwa nr 1 :D
OdpowiedzUsuńStudentko- wiesz co dobre, pozdrawiam !
UsuńJa taki zawsze robię tylko na wigilię ale sobie ukiszę zawsze to smaczniejsze niż same buraki wrzucone i we rżatek na zgaszonym gazie - dziękuję Uleńko buziaczki śle Marii
OdpowiedzUsuńMożna robić częściej niż raz w roku, Mario polecam i serdecznie Ciebie również pozdrawiam.
UsuńWitaj Ula poświątecznie:) Pamiętam jak zakwasy robiła moja mama. Ja gotuję barszcz na surowych burakach razem ze wszystkimi jarzynami i czosnkiem. Kocham buraki i wszystkie jego przetwory! Buraczki gotowane jem jak jabłka:) Mniam...Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAniu, ja od zawsze uwielbiałam buraczane przetwory. Z domu rodzinnego tez pamiętam smak wspaniałego czerwonego barszczu...
UsuńTo bardzo cenny i wartościowy przepis : )
OdpowiedzUsuńDziękuje, tez uważam przepis za bardzo potrzebny :)
UsuńPrzyznaję, nigdy nie robiłam kwasu buraczanego.
OdpowiedzUsuńPora to zmienić bo uwielbiamy barszczyk czerwony i wszystko co jest związane z burakami.
Życzę miłego weekendu.
Pozdrawiam:)
Muszę go zrobić, uwielbiam ostatnio barszcz czerwony :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Te uwagi bardzo się przydadzą, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam zakwas wyszedł wyśmienity, a dziś na obiad barszczy na zakwasie z pierożkami. Pychotka. Dziękuję za przepisy :)
OdpowiedzUsuń