środa, 16 kwietnia 2014

Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem

Odpowiedziałam na zaproszenie Amber z bloga www.kuchennymidrzwiami.pl i dołączyłam do Kwietniowej Piekarni.
Wpierw przepis na chleb wydawał mi się skomplikowany, ale jak się w niego wczytałam i popytałam Amber o szczegóły, postanowiłam spróbować swych sił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :)
Przepis pochodzi stąd.

Na zaczyn :

  • 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720
  • 200 g wody
  • 1 starte jabłko
Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum 12 godz.

Ciasto właściwe :
  • cały zaczyn tj. około 500 g
  • 400 g zmiksowanych pomidorów bez skórki z puszki
  • 350 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 ( u mnie 720)
  • 300 g mąki chlebowej typ 750
  • 15 g soli ( u mnie kamienna, mogłam dodać jeszcze z pół łyżeczki )
  • sezam czarny według uznania ( u mnie łyżka sezamu białego )
  • 1 łyżka miodu



Tak wyglądało ciasto podczas przerabiania;
składania.




Przygotowanie :
  1. Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam (potrzebujemy sporą miskę)
  2. Zmieszane, przesiane mąki dodajemy stopniowo do zaczynu i mieszamy , jeśli ręcznie to 10 min. Mikserem połowę krócej.
  3. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 3 godz.
  4. W czasie tych 3 godzin :
  • po 1 godz. wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat, rozklepujemy omączona ręką, składamy i wkładamy ponownie do miski
  • po następnej godzinie postępujemy tak samo, w ten sposób odgazowujemy ciasto, które staje się coraz bardziej podatne na formowanie 
  • w trzeciej godzinie formujemy już bochenek - wkładamy do koszyczka, ( łączeniem do góry ) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja przełożyłam do natłuszczonych keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki )
  • moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu i w opadającej temperaturze dopiekłam przez 30 min. Ciasto tuż przed włożeniem można naciąć ostrym nożem, albo np. żyletką. Mnie wyszło to słabo :(
Po więcej szczegółów zapraszam do Danci







22 komentarze:

  1. Piękny bochenek, ciesze się, ze zdecydowałas się z nami piec:). Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje ten twój chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Schrupałabym kilka kromek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie Ci się upiekł :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale cI sie upiekł!
    Idealny środek.
    Cieszę się,że się zdecydowałaś na wspólne pieczenie.
    Mam nadzieję,że będziesz w naszej Piekarni częściej

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałych Świąt Wielkiej Nocy:)
    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, że dołączyłaś:)
    Pięknie wyrośnięty chleb i niezwykle apetyczny środek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciesze sie, ze dolaczylas! Chlebus jak malowany! Dziekuje za wspolne pieczenie i pozdrawiam wiosenno-swiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Miło było razem piec:)
    Dziękuje i do następnego

    OdpowiedzUsuń
  10. Bochen przecudnej urody, dziekuje że piekłas z nami, do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie! Tęsknie za polskimi chlebami.. A za zapachem czarnuszki chyba najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bochenek idealny! :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładny chleb, aczkolwiek sezam biały nie jest tak 'widowiskowy' jak czarny ;)
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam światecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały ten chlebek ;)
    dziekuje za wspolne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie Ci się upiekł ten chlebek! pozdrawiam świątecznie i dziękuję za te wspólne chwile, Ela

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny chleb. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny, dziurzasty bochen! Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też użyłam białego sezamu zamiast czarnego;)) Dziękuję za wspólną akcję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudny bochenek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowny!
    Dziękuję i do zobaczenie w maju!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...