Składniki na biszkopt :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej, ale może być wyłącznie 1 i 1/2 szkl. pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru nierafinowanego
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jaj, 6 łyżek oleju
Przygotowanie :
- Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku
- Zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać po jednej łyżce oleju - ucierać
- Masę przelać do foremki (25 x 32 ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :)
- Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier.
- Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak.
Składniki na masę :
- 500 g śmietany tortowej 36 %
- czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią
- 2 paczki ciastek Katarzynek
Przygotowanie masy :
- Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę - ubijać.
Przygotowanie ciasta :
- Na pierwszą część ciasta biszkoptowego nałożyć śmietanę, na śmietanę położyć Katarzynki, lekko dociskając
- Na ciastka wyłożyć resztę śmietany, rozsmarować, a na wierzchu położyć drugą część ciasta biszkoptowego, udekorować dowolnie. Ja rozsmarowałam słoiczek powideł mandarynkowych które rozgrzałam, dodając do nich płaską łyżeczkę żelatyny rozmieszaną w kilku łyżkach gorącej wody.
W przepisie jaki dostałam od p. Agnieszki , masą na przełożenie ciasta nie była śmietana lecz masa budyniowa. Ja zrobiłam śmietanę i muszę napisać, że jest to masa delikatna i trzeba przechowywać ją w chłodzie. Najlepiej smakuje dnia następnego, wtedy katarzynki skruszeją. Jeśli ciasto przeznaczymy do transportu, to zróbmy masę budyniową.
A to przepis na wykonanie masy budyniowej.
Szklankę mleka zagotować z 1 masłem i 1/4 szklanka cukru.
W drugiej szklance mleka rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie.
I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu.
Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry.
Bardzo eleganckie ciacho, ładnie będzie się prezentowało na świątecznym stole:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, ale kto to wszystko zje:-))))))
OdpowiedzUsuńZ mąką gryczaną, samo zdrowie ;-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem! Ciasto prezentuje się doskonale.
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki kawałek do kawy...mmmm...:)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się doskonale, podoba mi się niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńOj... z wielką ochotą zjadłabym taką porcyjkę. Pięknie wyglada, Katarzynka jak się patrzy, mniam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńszczerze przyznam, że nie słyszałam wcześniej o tym cieście!
OdpowiedzUsuńAle robi wrażenie :)
Nie znałam takiego przepisu. Podoba mi się ! :)
OdpowiedzUsuńidealne ciacho na rodzinne spotkania:)
OdpowiedzUsuń