czwartek, 17 kwietnia 2014

Katarzynka


Składniki  na biszkopt :
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej, ale może być wyłącznie 1 i 1/2 szkl. pszennej
  • 1/2 szklanki  brązowego cukru nierafinowanego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jaj, 6 łyżek oleju
Przygotowanie :
  1. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku
  2. Zmieszane mąki  z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać po jednej łyżce oleju - ucierać
  3. Masę przelać do foremki  (25 x 32 ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :)
  4. Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier.
  5. Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak.




Składniki na masę :
  1. 500 g śmietany tortowej 36 %
  2. czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią
  3. 2 paczki ciastek Katarzynek
Przygotowanie masy :
  1. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny
  2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę - ubijać.
Przygotowanie ciasta :
  1. Na pierwszą część ciasta biszkoptowego nałożyć śmietanę, na śmietanę położyć Katarzynki, lekko dociskając
  2. Na ciastka wyłożyć resztę śmietany, rozsmarować, a na wierzchu położyć drugą część ciasta biszkoptowego, udekorować dowolnie. Ja rozsmarowałam słoiczek powideł mandarynkowych które rozgrzałam, dodając do nich płaską łyżeczkę żelatyny rozmieszaną w kilku łyżkach gorącej wody.
W przepisie jaki dostałam  od p. Agnieszki , masą na przełożenie ciasta nie była śmietana lecz masa budyniowa. Ja zrobiłam śmietanę i muszę napisać, że jest to masa delikatna i trzeba przechowywać ją w chłodzie. Najlepiej smakuje dnia następnego, wtedy katarzynki skruszeją. Jeśli ciasto przeznaczymy do transportu, to zróbmy masę budyniową.


A to przepis na wykonanie masy budyniowej.
Szklankę mleka zagotować z 1 masłem i 1/4 szklanka cukru.
W drugiej szklance mleka rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie.

I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu.
Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry.


11 komentarzy:

  1. Bardzo eleganckie ciacho, ładnie będzie się prezentowało na świątecznym stole:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała, ale kto to wszystko zje:-))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąką gryczaną, samo zdrowie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem! Ciasto prezentuje się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzy mi się taki kawałek do kawy...mmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się doskonale, podoba mi się niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj... z wielką ochotą zjadłabym taką porcyjkę. Pięknie wyglada, Katarzynka jak się patrzy, mniam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. szczerze przyznam, że nie słyszałam wcześniej o tym cieście!
    Ale robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znałam takiego przepisu. Podoba mi się ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealne ciacho na rodzinne spotkania:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...