Składniki :
- szklanka białek - 21 dag
- 20 dag mąki
- 21 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 15 dag czekolady deserowej- u mnie gorzka
- 5 dag masła
Przygotowanie :
- Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w łaźni wodnej, w garnuszku utrzeć masło i dodać przestudzoną czekoladę - utrzeć na puszystą masę
- Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier, później masę maślano- czekoladową - wymieszać łyżką
- Mąkę, proszek i kakao połączyć, przesiać i dodawać stopniowo do białek z czekoladą
- Ja mieszałam wszystko ostrożnie łyżką, by piana nie opadła. Przelałam do foremki o średnicy 23 cm.
- Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C około 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem.
Ciasto dla mnie było trochę za suche, dlatego przełożyłam je dżemem truskawkowym.
Najlepsze po dwóch dniach... Można spokojnie upiec w Wielki Piątek - na Wielkanoc będzie w sam raz :)
Najlepsze po dwóch dniach... Można spokojnie upiec w Wielki Piątek - na Wielkanoc będzie w sam raz :)
Inspiracja "Słodkie Przyjemności"
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpyszności !!!
OdpowiedzUsuńWytrzeszczu oczy prawie dostałam - te zdjęcia sprawiają, że się rozpływam :D
OdpowiedzUsuńwow! jakie apetyczne:) muszę zapisać ten przepis, bo będę miała białka do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuńDostałam ślinotoku!!! Uwielbiam takie ciasta! :) Twoje wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! Lubię czekoladowe ciasta i lody oblane czekoladą, ale samej czekolady nie:) Twoje ciasto nasunęło mi wspomnienia....Gdy przyjeżdżają moje wnuki na wakacje, jadę z nimi do Nałęczowa, tam mamy kawiarenkę Wedla, a w niej czekoladowa rozkosz:)))) Buziak:)
OdpowiedzUsuńno ja nie wiem, nie wiem, czy to dobry pomysł... oglądać i czytać takie rzeczy z samego rana... głodna się zrobiłam, choć śniadanie już zjadłam... wygląda przepysznie i jest świetną alternatywą dla pieguska, który też z białek powstaje, prawda? a jakby go tak jeszcze polać czekoladową polewą, to by była wręcz rozpusta :))
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to ciacho, pyszności :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
bardzo smacznie i apetycznie wygląda.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZaklepuję kawałek:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis!! czasami nie wiadomo co z białkami zrobić( oprócz bezów, oczywiście:) a tu takie piękne ciacho można
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńCzekoladowa rozpusta...
tyleeee kakao tyleee szczęścia <3
OdpowiedzUsuńprzepysznie:-)))
OdpowiedzUsuńCzekolada to coś co mnie wciąga. Najbardziej lubię gorzką. Dodaje sił i jest dobra na stresy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, ciasto wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńAle mnie skusiłaś na takie ciasto. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkusisz!:) szczególnie gdy zobaczyłam, że jest przełożone dżemem:)
OdpowiedzUsuń