Robię dwa rodzaje ciemnej polewy.
W jednej wykorzystuję czekoladę, a drugą robię z użyciem kakao.
A oto wypróbowane polewy. Tę podpatrzyłam tu
Taką polewą udekorowałam tort z kremem miętowym. Taka polewa jest dość twarda.
Składniki na polewę z czekoladą :
- czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag
- 4 dag masła
Przygotowanie :
- Masło rozpuść w rondelku
- Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać
- Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto.
Składniki :
- Kakao zmieszałam w małym rondelku z cukrem
- Dodałam gorącą wodę i masło
- Postawiłam na ogniu i cały czas mieszałam do momentu, aż masa się zagęściła
- Gorącą polewę polałam ciasto.
Ta zawiera żelatynę i przez jest to błyszcząca, przy krojeniu może się lekko zwijać za nożem.
Poniższy przepis na polewę pochodzi z Moich Wypieków. Wypróbowałam, polewa udała się, ale trzeba polewać ciasto, gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje.
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 3 łyżki kakao
- masła około 6 dag
- 1 łyżeczka żelatyny, wody około 2-3 łyżek
Przygotowanie :
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, by się rozpuściła
- Do małego rondelka dajemy masło, kakao, cukier i śmietanę - podgrzewamy ciągle mieszając
- Masę zagotowujemy, mieszamy, gdy choć trochę zgęstnieje dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy
- Zestawiamy z ognia i co jakiś czas sprawdzamy gęstość polewy, lekko przestudzoną polewamy ciasto.
Powodzenia w dekorowania świątecznych ciast !
Ja tylko rozpuszczam czekoladę i to mi wystarcza :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Dzięki za przepiy na polewy, zawsze miałam z tym kłopot i ratowałam się gotową polewą. :)
OdpowiedzUsuńLubię słodkości. Dla mnie przygotowuje je moja teściowa. Na torcie może być wszystko, tylko nie wiórki kokosowe. Ich zapach mocno mnie drażni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOjej, to ciasto dyniowe wygląda smakowicie, za miętowymi nie przepadam,pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdobra porada, zapisuję w zakładkach!
OdpowiedzUsuń