piątek, 11 kwietnia 2014

Jak zrobić polewę czekoladową


                            Robię dwa rodzaje ciemnej polewy.
W jednej wykorzystuję czekoladę, a drugą robię z użyciem kakao.
A oto wypróbowane polewy. Tę podpatrzyłam tu
Taką polewą udekorowałam  tort z kremem miętowym.  Taka polewa jest dość twarda.



Składniki  na polewę z czekoladą :
  • czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag
  • 4 dag masła
Przygotowanie :
  1. Masło rozpuść w rondelku
  2. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać
  3. Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto.

Ciasto z dynią polałam polewą z użyciem kakao.

Składniki :
  1. 4 łyżki kakao
  2. 3-4 łyżki gorącej wody
  3. 12 dag cukru pudru
  4. łyżka masła
Przygotowanie :
  1. Kakao zmieszałam w małym rondelku z cukrem
  2. Dodałam gorącą wodę i masło
  3. Postawiłam na ogniu i cały czas mieszałam do momentu, aż masa się zagęściła
  4. Gorącą polewę polałam ciasto.

Ta zawiera żelatynę i przez jest to błyszcząca, przy krojeniu może się lekko zwijać za nożem.

Poniższy przepis na polewę pochodzi z Moich Wypieków. Wypróbowałam, polewa udała się, ale trzeba polewać ciasto, gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje.

  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  •  masła  około 6 dag 
  • 1 łyżeczka żelatyny, wody około 2-3 łyżek
Przygotowanie :
  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, by się rozpuściła
  2. Do małego rondelka dajemy masło, kakao, cukier i śmietanę - podgrzewamy ciągle mieszając 
  3. Masę zagotowujemy, mieszamy,  gdy choć trochę zgęstnieje dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy
  4. Zestawiamy z ognia i co jakiś czas sprawdzamy gęstość polewy, lekko przestudzoną polewamy ciasto.
Powodzenia w dekorowania świątecznych ciast !

5 komentarzy:

  1. Ja tylko rozpuszczam czekoladę i to mi wystarcza :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepiy na polewy, zawsze miałam z tym kłopot i ratowałam się gotową polewą. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię słodkości. Dla mnie przygotowuje je moja teściowa. Na torcie może być wszystko, tylko nie wiórki kokosowe. Ich zapach mocno mnie drażni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, to ciasto dyniowe wygląda smakowicie, za miętowymi nie przepadam,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. dobra porada, zapisuję w zakładkach!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...