Przy okazji zrywania na łące kwiatów mniszka, przyniosłam również szczaw, liście mniszka i pokrzywę. W ten sposób powstało pyszne ziołowe pesto do makaronu :)
Składniki :
- 2 garście młodej pokrzywy
- kilka liści mniszka i szczawiu ( zamiast szczawiu można dać sok z cytryny )
- około 3 łyżek oliwy z oliwek
- około 4 łyżek migdałów w płatkach
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Przygotowanie :
- Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę parzymy wrzątkiem na sicie - osączamy
- Zielone składniki łączymy i mielimy w blenderze, ewentualnie w moździerzu
- Dodajemy czosnek, płatki migdałów, oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mielimy.Jeśli nie mamy szczawiu doprawiamy sokiem z cytryny.
Pomysł na pesto zaczerpnęłam z bloga Leśny zakątek.
Prawda, że pyszne? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O tak, Dana -pesto pyszne !
UsuńWow jaki super pomysł na pesto! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Nic się nie może równać z takim pesto zrobionym z własnoręcznie nazbieranych chwastów :) Ogród przy moim domu jest ich pełen, ale jeździ tu jednak sporo samochodów, dlatego w weekend się zamierzam wybrać w jakieś bardziej ustronne miejsce na zbiory. Wrócę po ten przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z pesto, zaciekawiła mnie ta "łąkowa" wersja :)
OdpowiedzUsuńZ bazyli to ja bardzo często robię ale z pokrzyw ? nie jadłąm więc muszę wypróbować buziaczki śle Marii
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPokrzywa jest najlepsza właśnie teraz.
Ostatnio zrobiłam makaron z oliwą i rukolą, był smaczny. Muszę ten przepis z pokrzywą wypróbować, zapewne też wyśmienicie smakuje:) Jem gotowane ogonki z pokrzywy, jak szparagi:) No trochę gorsze szparagi, ale jakie za to zdrowe! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że dotąd nie odważyłam się wprowadzić pokrzywy do potraw chociaż zielenina u mnie jest na pierwszym miejscu. To danie wygląda bardzo apetycznie, może jednak spróbuję. Dziękuję za pomysł i przesyłam serdeczności.
OdpowiedzUsuńmakaron lubie w każdej postaci, chetnie sprobuje cos nowego :)
OdpowiedzUsuńa u mnie nowy pościk :) Pozdrawiam
Ciekawe smaki :)
OdpowiedzUsuńi to na pewno takie pyszne? jakoś nie mogę się przełamać
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs makaronowy
http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/danie-z-makaronem-lubella-dla-dzieci.html
No proszę trochę zielska i makaron i jest obiad. Tanio, zdrowo i zapewnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia są takie apetyczne... Chodziłam ostatnio po łąkach i usiłowałam namówić Potwory do "chwastów" ale spojrzeli na mnie jak na raroga :-(
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne, chociaż nie potrafię wyobrazić sobie smaku, bo pokrzywy nigdy w ustach nie miałam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Z pokrzywy czyli coś dla mnie super zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńNo super! Świetny pomysł na wiosenny obiad :) Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Jak będziesz miała nowy przepis na 'Chwasty" to daj znać, prosze :)Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuń