wtorek, 29 kwietnia 2014

Pesto z pokrzywy- smaczne


Przy okazji zrywania na łące kwiatów mniszka, przyniosłam również szczaw, liście mniszka i pokrzywę. W ten sposób powstało pyszne ziołowe pesto do makaronu :)



Składniki :

  • 2 garście młodej pokrzywy
  • kilka liści mniszka i szczawiu ( zamiast szczawiu można dać sok z cytryny )
  • około 3 łyżek oliwy z oliwek
  • około 4 łyżek migdałów w płatkach
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan do posypania 


Przygotowanie :

  1. Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę parzymy wrzątkiem na sicie - osączamy
  2. Zielone składniki łączymy i mielimy w blenderze, ewentualnie w moździerzu
  3. Dodajemy czosnek, płatki migdałów, oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mielimy.Jeśli nie mamy szczawiu doprawiamy sokiem z cytryny.

Pomysł na pesto zaczerpnęłam z bloga Leśny zakątek.



17 komentarzy:

  1. Prawda, że pyszne? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaki super pomysł na pesto! Muszę spróbować :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic się nie może równać z takim pesto zrobionym z własnoręcznie nazbieranych chwastów :) Ogród przy moim domu jest ich pełen, ale jeździ tu jednak sporo samochodów, dlatego w weekend się zamierzam wybrać w jakieś bardziej ustronne miejsce na zbiory. Wrócę po ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makaron z pesto, zaciekawiła mnie ta "łąkowa" wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z bazyli to ja bardzo często robię ale z pokrzyw ? nie jadłąm więc muszę wypróbować buziaczki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!
    Pokrzywa jest najlepsza właśnie teraz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio zrobiłam makaron z oliwą i rukolą, był smaczny. Muszę ten przepis z pokrzywą wypróbować, zapewne też wyśmienicie smakuje:) Jem gotowane ogonki z pokrzywy, jak szparagi:) No trochę gorsze szparagi, ale jakie za to zdrowe! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę się przyznać, że dotąd nie odważyłam się wprowadzić pokrzywy do potraw chociaż zielenina u mnie jest na pierwszym miejscu. To danie wygląda bardzo apetycznie, może jednak spróbuję. Dziękuję za pomysł i przesyłam serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  9. makaron lubie w każdej postaci, chetnie sprobuje cos nowego :)
    a u mnie nowy pościk :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. i to na pewno takie pyszne? jakoś nie mogę się przełamać

    Zapraszam na konkurs makaronowy
    http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/danie-z-makaronem-lubella-dla-dzieci.html

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę trochę zielska i makaron i jest obiad. Tanio, zdrowo i zapewnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcia są takie apetyczne... Chodziłam ostatnio po łąkach i usiłowałam namówić Potwory do "chwastów" ale spojrzeli na mnie jak na raroga :-(

    OdpowiedzUsuń
  14. Musiało być pyszne, chociaż nie potrafię wyobrazić sobie smaku, bo pokrzywy nigdy w ustach nie miałam ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Z pokrzywy czyli coś dla mnie super zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No super! Świetny pomysł na wiosenny obiad :) Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Jak będziesz miała nowy przepis na 'Chwasty" to daj znać, prosze :)Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...