piątek, 2 maja 2014

Chleb na zakwasie z jogurtem





Składniki :
  • 200 g czynnego zakwasu
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 100 g jogurtu naturalnego ( u mnie Zott)
  • 370 ml letniej wody
  • 18 g  soli
  • duża łyżka miodu
  • 20 g siemienia lnianego - przemyć na sicie pod bieżącą wodą

Przygotowanie :
  1. Siemię lniane zalałam 370 ml wody i pozostawiłam w oczekiwaniu
  2. Do miski wlałam jogurt, zakwas ,wsypałam mąki, sól i siemię lniane z wodą
  3. Mieszałam do momentu, aż składniki doskonale się połączyły, uformowałam bochenek posypując go mąką
  4. Przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia- przykryłam ściereczką
  5. Gdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy  26 cm.
Do upieczenia chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu.
Następnym razem zarobię chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :(
Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam go folią aluminiową, bo szybko nabierał "rumieńców" :)

13 komentarzy:

  1. Najzdrowszy chleb na zakwasie,często kupuję razowy na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jestem bardzo zajęta i zaniedbałam się w pieczeniu chleba.
    Najwyższa pora aby to zmienić. Twój przepis jest warty wypróbowania.
    Ślę moc serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wygląda taki chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek aż zachęca , żeby spróbować:)
    Fajny blog, chętnie będę tu zaglądała i podglądała. Zostaje obserwatorem i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego jeszcze nie piekłam musze ywpróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i ta chrupiąca skórka... Jednak jak dla mnie to za dużo przygotowań, te 10 godzin... Musiałabym to dokładnie zaplanować...

    OdpowiedzUsuń
  7. On wygląda jak chleb prasłowiański. A skórka wprost sie prosi, żeby w nią wbić zęby :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jogurtu do chleba jeszcze nie dodawałam. smacznie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm ale mamy ochotę na taki świeży chleb z chrupiącą skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja babcia piekła takie okrągłe chleby:-) Ale widać, że był pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek jak malowany...:)) aż chce się taką kromeczkę :)
    Przyznam, że jestem,, noga,, z pieczenia chlebków, bo jeszcze żadnego nie upiekłam....:((
    ......choć samo pieczenie chleba bardzo mi się podoba i kusi.......to zwyczajnie boję się efektu.
    Mam techniczne pytanie, bo widzę, że chleb był pieczony w formie żaroodpornej, czy każdy chleb się w takiej formie uda...?
    Wyłączając oczywiście te pieczone w blaszkach, gdzie chodzi o ksztalt......pytam, bo często w przepisach jest mowa o garnkach żeliwnych lub glinianych, czy rzeczywiście są konieczne.....?
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam zbyt długiego doświadczenia w pieczeniu chleba :( najczęściej piekę w foremkach, ale dlatego, że słabo piecze mi dół piekarnika.
      Pierwszy raz piekłam w takim naczyniu i byłam zadowolona, ponieważ szkło nagrzało się lepiej niż blaszka.Spód był super dopieczony. Garnki o których piszesz świetnie sie nagrzewają i dlatego chleb jest w nich lepszy, takie jest moje zdanie. Warto kiedyś spróbować pieczenia chleba, "nie święci lepią garnki ", pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Genialny ten chlebek! Fantastycznie wygląda i pewnie jest smakowity :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...