niedziela, 4 maja 2014

Kluski lane z mąki gryczanej



Kiedy zostanie mi rosołu z dnia poprzedniego, a braknie klusek wtedy gotuję na nim kluski lane :)
Tych składników starcza dla jednej osoby, na około 300 ml rosołu lub innej zupy np. pomidorowej.
 Zupa jest naprawdę gęsta :)
Składniki :
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • sól
Przygotowanie :
  1. Do garnuszka wbijamy jajko, wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli - dokładnie ucieramy, a jeszcze lepiej miksujemy
  2. Do wrzącej zupy wlewamy cienką strużką masę mączno-jajeczną i delikatnie mieszamy
  3. Chwilę gotujemy, przelewamy do miseczki i obiad gotowy.


22 komentarze:

  1. Jeszcze takich klusek lanych nie robiłam zawsze z maki zwyklej a chlebek kochana na zakwasie był pyszny - no ten murzynek na kefirze muszę upiec - buziaki ślę niedzielne Marii

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam kluski lane z dzieciństwa, z domu rodzinnego :) Pojawiały się dość często. Albo lane jak Twoje, albo oddzielane łyżką, wtedy były większe, bardziej zbite.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł, wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam z dzieciństwa smak kluseczków lanych na mleku. Ile lat ich nie jadłam.....?
    Pozdrawiam i życzę słonecznej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam i stosuję ten patent od dawna, ale nigdy z mąki gryczanej. Ciekawe, co by na to Hurma powiedziała, może zaryzykować? A fajny sposób na lanie kluseczek przez lejek znalazłam na blogu u pani Niny, sama z niego korzystam i wychodzą fajne równe
    http://gotuj-sam.blogspot.com/2012/10/galuszki-z-lejka.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, żeby robić je z mąki gryczanej. Wykorzystam kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo zdrowe kluseczki, jeszcze nie miałam okazji robić z mąki gryczanej

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kluski lane. To był mój przysmak jako dziecko ale w sumie dalej jest ;D Gryczane pewnie w dzieciństwie by mi nie podeszły, ale obecnie zdecydowanie tak :))

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja też je robię, Są smaczne.Czasami robię także z mąki kukurydzianej lub mieszam kukurydzianą z pszenną, Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  10. To lubię. Teściowa mi takie kluski czasem robi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z mąki gryczanej jeszcze nie robiłam, ale z pszennej tak. Często takie kluseczki robię wnukom, bardzo je lubią:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam lane kluchy, kładzione zresztą też:), ale z mąką gryczaną jeszcze nie eksperymentowałam. Zaintrygowałaś mnie, muszę je koniecznie wypróbować, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. oh! właśnie takich przepisów zawsze mi brakuje... dziękuję!:) będę tu częstym gościem!

    OdpowiedzUsuń
  14. No pierwsze słyszę, kluski gryczane, muszę koniecznie spróbować, ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  15. Rosół z lanymi kluskami - nie ma nic lepszego!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo przypadła mi do gustu mąka gryczana....do wypieków i placuszków ;)
    Takie kluseczki też muszą być smaczne....:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię lane kluski, a takie gryczane? Brzmi ciekawie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie robiłam takich. Ale zrobię, bo mąka gryczana u mnie wskazana:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię wyrazisty smak potrwa w mąki gryczanej:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale świetne kluseczki. Czasami właśnie brakuje mi czegoś nowego do zupy, czegoś niebanalnego. Z Twojego przepisu z pewnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo fajny przepis- z mąki gryczanej klusek jeszcze nie robiłam
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...