środa, 21 maja 2014

Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą



Składniki na zaczyn :                                                                      Ciasto przed włożeniem do foremek.

  • 160 g mąki pszennej razowej
  • 6 łyżek zakwasu z mąki żytniej lub pszennej razowej
  • 100 g wody
Zakwas z mąką razową i wodą-zaczyn



Przygotowanie:

  1. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy w cieple do fermentacji na około 16 godz.
  2. Po tym czasie zaczyn wyglądał jak na zdjęciu powyżej.



Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 445 g mąki pszennej typ 650 
  • 530 g wody z solą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu


Przygotowanie :
  1. Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach
  2. Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min.
  3. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku
  4. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek, ( u  mnie 25 x 11 cm, a druga to była foremka od automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem
  5. Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz.
  6. Piekłam w temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:)
Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy.
Przepis pochodzi od Dany, dziękuję.
Jako, że sezon na świeże zioła trwa, proponuję wspaniałe pesto z...pokrzywy.
Z makaronem smakuje wyśmienicie :)


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam różne dobre chleby.
    Miłej środy życzę i pozdrawiam wiosennie :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało Twoim chlebkiem aż u mnie :) Nie ma nic lepszego od domowego chlebka na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały chlebek, domowy najlepszy :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyda mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to brzmi: razowy i z POKRZYWĄ! Samo zdrowie w piekarniku! Paru ekologów aż się zatchło z wrażenia :-D
    I widok tego chlebka jest bardzo obiecujący - dużo dziurek, ten charakterystyczny wygląd no i fakt, że mimo braku drożdży tak pięknie wyrósł!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smakowicie,muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wyglądają Twoje potrawy. Zostaję na dłużej, bo lubię gotować, a Ty masz tu ciekawe przepisy. To, co robisz, to też wielka sztuka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuję Twój chlebek:) nie pomyślałabym, że można dodać pokrzywę do chleba.

    OdpowiedzUsuń
  9. dobry przepis....ciekawe czy mi by wyszły takie ładne chlebki jak gotowanie to dla mnie czarna magia;)heh

    OdpowiedzUsuń
  10. Zadziwiasz mnie tą różnorodnością i wymyślnością potraw. Takiego chleba jeszcze nie smakowałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie też na pewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I znów pyszny CHLEBEK :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...