sobota, 17 maja 2014

Sernik z ricotty










Składniki :

  • 3 opakowania serka ricotta po 250 g
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 5 jaj
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • paczka okrągłych biszkoptów
Przygotowanie :
  1. Serki pokruszyłam, a właściwie rozgniotłam widelcem, ( można zmiksować) żółtka utarłam z cukrem, dodałam sok
  2. Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej
  3. Całość dokładnie połączyłam
  4. Na dnie blaszki o średnicy 22 cm rozłożyłam biszkopty, wylałam masę serową
  5. Piekłam w temp. około 150 stopni C. przez 25- 30 min. w foremce o średnicy 22 cm.
             Sernik jest szybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :)
             Wyrasta równo, nie opada.
               Pomysł z "Kuchnia włoska - tradycja, smaki , potrawy."

19 komentarzy:

  1. Wygląda doskonale i apetycznie. Widzę że jest już rozłożony na talerzyki....to ja poproszę jedną porcję do kawy :)))
    Pozdrawiam i życzę słonecznego weekendu:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sernika z ricotty, dla mnie ten ser nie ma wyraźnego smaku, ale u Ciebie sernik wspaniale się upiekł
    i wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze sprobowac, bo serek ricotta dostepny wszedzie za to klopot z polskim twarogiem mamy;) Dziekuje za wizyte u mnie i pozdrawiam cieplo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ula,
    pyszności!
    Bardzo lubię ricottowe serniki,bo są bardzo lekkie.
    MMmmmmmm...zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego sernika nie jadlam :) Ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiał być cudownie delikatny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze robiłam z dodatkiem, nigdy z całości..
    A to może być pyszne, oj bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie. Próbowałaś może zrobić tzw. sernika z trzech czekolad? Jeśli nie, to gorąco polecam.
    http://kubinizm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie piekłam takiego sernika, wszystko przede mną :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow!!!
    jaki smaczny post...
    kocham wszelkie serniki :)))
    ach ,ślinka cieknie ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy sernik! Muszę kiedyś spróbować :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...