- 3 opakowania serka ricotta po 250 g
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 5 jaj
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- paczka okrągłych biszkoptów
Przygotowanie :
- Serki pokruszyłam, a właściwie rozgniotłam widelcem, ( można zmiksować) żółtka utarłam z cukrem, dodałam sok
- Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej
- Całość dokładnie połączyłam
- Na dnie blaszki o średnicy 22 cm rozłożyłam biszkopty, wylałam masę serową
- Piekłam w temp. około 150 stopni C. przez 25- 30 min. w foremce o średnicy 22 cm.
Sernik jest szybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :)
Wyrasta równo, nie opada.
Pomysł z "Kuchnia włoska - tradycja, smaki , potrawy."
Wygląda doskonale i apetycznie. Widzę że jest już rozłożony na talerzyki....to ja poproszę jedną porcję do kawy :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę słonecznego weekendu:))
Świetny post. : ))
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :*
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sernika z ricotty, dla mnie ten ser nie ma wyraźnego smaku, ale u Ciebie sernik wspaniale się upiekł
OdpowiedzUsuńi wygląda bardzo smacznie.
Musze sprobowac, bo serek ricotta dostepny wszedzie za to klopot z polskim twarogiem mamy;) Dziekuje za wizyte u mnie i pozdrawiam cieplo:)
OdpowiedzUsuńUla,
OdpowiedzUsuńpyszności!
Bardzo lubię ricottowe serniki,bo są bardzo lekkie.
MMmmmmmm...zjadłabym...
Takiego sernika nie jadlam :) Ciekawe...
OdpowiedzUsuńMusiał być cudownie delikatny w smaku :)
OdpowiedzUsuńzawsze robiłam z dodatkiem, nigdy z całości..
OdpowiedzUsuńA to może być pyszne, oj bardzo pyszne :)
kuszący sernik
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Próbowałaś może zrobić tzw. sernika z trzech czekolad? Jeśli nie, to gorąco polecam.
OdpowiedzUsuńhttp://kubinizm.blogspot.com/
Nigdy nie piekłam takiego sernika, wszystko przede mną :))
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńwow!!!
OdpowiedzUsuńjaki smaczny post...
kocham wszelkie serniki :)))
ach ,ślinka cieknie ...
Bardzo ciekawy sernik! Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Fantastyczny! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wypieczony:)
OdpowiedzUsuń