poniedziałek, 12 maja 2014

Winko św. Hildegardy odnawiające organizm


Składniki :

  • garść natki pietruszki
  • 4 łyżki owoców głogu
  • 2 butelki wina białego, gronowego, wytrawnego
  • 1/2 l miodu
  • 5 łyżek octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pokruszona laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2-3 goździki

Przygotowanie :
  1. Natkę pietruszki dokładnie umyć i wrzucić do garnka w którym mamy już wino
  2. Dosypać do tego głóg, pokruszony cynamon, kardamon i goździki - zagotować, a potem ogrzewać około 15 min.
  3. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na pół godziny
  4. Przecedzić, dodać ocet lub sok z cytryny i miód
  5. Zagotować i na małym ogniu ogrzewać 5 min. Gorące rozlać do małych butelek lub słoiczków.
"Stosowanie :
można popijać 3-4 razy dziennie po 2 łyżki. Skuteczniejsze, gdy pijemy dodając do ciepłej herbaty ziołowej.

Winko odnawia organizm, ponieważ ma moc pietruszki, która przeprowadza organizm od choroby do zdrowia, ma też ciepło cynamonu, kardamonu, głogu, które rozprasza wilgoć w organizmie, a przede wszystkim cenione jest za zdrową energię doskonale dobranych ziół,    dzięki której nawet ciężko chorzy odzyskują siłę do życia ."

Przepis na Winko św. Hildegardy znalazłam w interesującej książce Stefani Korżawskiej "Cztery kroki do zdrowia "

26 komentarzy:

  1. jestem nim zachwycona:) porywam jeden słoiczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, samo zdrowie. Mysi mieć fajny smaczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczek jest nieziemski, chciałoby się dodać go do herbatki o wiele więcej niż 2 łyzki...

      Usuń
  3. Wspaniałe!
    Gdybym tylko miała owoce głogu,zrobiłabym je już dziś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja użyłam suszonego głogu, ale jak nadejdzie sezon na świeży, to na pewno powtórzę recepturę, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. ''''♥.♥''''♥...ŻYCZĘ
    ♥............♥...MIŁEGO
    ..'♥.......♥'...SŁONECZNEGO
    ......''♥'' ...DNIA
    ..POZDRAWIAM.SERDECZNIE BUZIACZKI:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesująca propozycja. Święta Hildegarda na pewno pomoże w utrzymaniu dobrego zdrowia. Na mojej działce w tym roku pięknie zakwitł głóg. Można go będzie wykorzystać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. spotkałam się 1szy raz z czymś takim :O
    Musze sobie o tym dokładnie poczytać, bo mnie zainteresowałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zajrzałam na twój blog poczytałam pobierznie twoje przepisy zaciekawiły mnie a za miły komentarz serdecznie dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. musi być bardzo dobre, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Urszulo, jaki głóg dodałaś, suszony?, bo chyba świeżych owoców głogu jeszcze niema?
    Teraz kwitnie, a owoce nawet nie wiem, kiedy się pojawiają.
    Przepis ogromnie mi się podoba.Skorzystam.Zapisuję do zrobienia.
    No już znam odpowiedź , przeczytałam komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłąm to winko zimą było wysmienite i lecznicze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowity blog, ja niestety słabo gotuję i tylko podziwiam piękne zdjęcia potraw. Cudo :) pozdrawiam B.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki fajny przepis! Ślinka mi cieknie na to winko:)

    Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już nazwa brzmi obiecująco, do tego te kuszące składniki...

    OdpowiedzUsuń
  14. Św. Hildegarda z Bingen miała ciekawe zalecenia dotyczące żywienia. Czytałam o niej w internecie ale chcę sobie kupić jej którąś z książek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis. Nawet nie wiesz jak bardzo trafiłaś z nim w moje potrzeby. :) Super dzięki, pędzę po produkty

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapraszam do mnie!

    Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis, muszę spróbować:)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Nastapil maly blad , aczkolwiek moze byc istotny : w ktorej fazie dodaje sie cynamon ? ja dodalem w pierwszej

    OdpowiedzUsuń
  19. Sory, zaraz poprawię, pokruszony cynamon dodajemy wraz z głogiem, kardamonem i goździkami.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam porady Stefani Korżawskiej 👍🏻😆

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja juz drugi raz robie to winko ,zamrozilam glog i teraz z niego skorzystam ,jest przepyszne , dziekuje za przepis🤗😋

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniale winko już drugi raz zrobiłam bardzo smaczne ostatnio robiłam z suszonego głosu, myślę że ma te same wlasciwosci dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...