czwartek, 12 czerwca 2014

Ananasy z sosem truskawowym



Składniki :

  • plastry ananasa , u mnie świeże, ale lepsze będę z puszki
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ziarna sezamu, sól, truskawki, cukier puder
Przygotowanie :
  1. Mleko, mąki i jajko dokładnie rozmieszać lub zmiksować
  2. Dodać sezam, sól i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć
  3. Dobrze osączone plastry ananasa, a nawet osuszone na ręczniku papierowym, obtoczyć lekko w mące, a potem maczać w cieście naleśnikowym, truskawki zmiksować z cukrem
  4. Smażyć na gorącym oleju, polać sosem truskawkowym.


            Pomysł z broszurki "Lubię gotować- szczupło, smacznie, zdrowo " Nr.6/2001

18 komentarzy:

  1. wooowwww co za połączenie:) extra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    Doskonały deser na lato.
    I świeży ananas wygrywa z puszkowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega smacznie wygladają!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. smażyłam już w ten sposób selera(ugotowanego) , efekt był rewelacyjny....na słodko ? ananas? czemu nie ! muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny taki pomysł i smacznie wygląda.Pozdrawiam serdecznie przy pięknych,letnich nastrojach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takim wydaniem ananasa się jeszcze nie spotkałam :) Musi bosko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe i zaskakujące dla mnie połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne te zdjęcia, kolor sosiku powala! I kombinacja smaków pewnie też...

    OdpowiedzUsuń
  9. oo jacie , rewelacyjne połączenie moje dwa ulubione owoce <3 Pycha ! Obiecuję że niedługo wypróbuje ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. oryginalny pomysł :) bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie...tez tak można ;))
    Oddanie ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa potrawa, muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię w takiej formie ananasa, muszę spróbować z takim sosem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. To nietypowe połączenie może być hitem sezonu. Aczkolwiek sezon truskawkowy skończony, a i ananasy lepsze w puszkach, robię mus z gomarowskiego dżemu truskawkowego i tak umilam sobie czas a i moje kubki smakowe nie żałują takiego połączenia smaków. Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...