środa, 25 czerwca 2014

Dżem truskawkowy


To (chyba, ale nie na pewno ) ostatni post truskawkowy :)



Składniki :

  • 2 kg truskawek
  • 4 duże jabłka
  • 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej
  • sok z dwóch cytryn

Przygotowanie :
  1. Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką)
  2. Teraz truskawki pokroić dość drobno i dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać, dodać cukier i połączyć energicznie wszystkie składniki
  3. Gotować na słabym ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem nie straci wtedy tak szybko koloru
  4. Mój dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku.
  5. Będzie świetny do przełożenia ciast lub do posmarowania białego sera na śniadanie :)
Dżem gotowałam w garnku z grubym dnem.
                                                 Dżem można też przygotować z Żelfixem lub                                                   cukrem Żelującym.
                                                 Postępować według wskazówek na                                                                   opakowaniu.




19 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Zwłaszcza jako dodatek do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, że z cytryną. Na pewno będzie trwalszy. A na zimę? Czy pasteryzować i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasteryzowałam w słoiczkach około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota, ja nie pasteryzuję i trzymają się:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszyscy wokół robią dzemy... jak będę miała dzieci to też będę robiła, bo sama tego wszsytkiego nie zjadłabym, a mąż coś nie chce :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny!
    Zjadłabym od razu cały słoiczek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka !!!!!! - uściski i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi smaka narobilas teraz !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo lubię ,pyszne zapasy zrobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham taki domowy dżem truskawkowy:) mam już zapas na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jej, z jabłkami nie znałam przepisu, ciekawy. Ja właśnie usmażyłam 13 kg truskawek! Tu się chwalę, bo mam złamaną prawą rękę:) Smażyłam sposobem mojej babci. Zamiast cytryny, dodałam zielony agrest, a cukier do smaku. Mój dżem smażyłam na bardzo wolnym ogniu przez trzy dni, każdego dnia lekko podgotowując. Jest pyszny i też nie traci koloru:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja akurat nie mam dla kogo robić dżemów, może jak dzieciaki porosną to im się zachce coś dżemowego:), a na razie pozostaje mi oglądać piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie słoiczki to prawdziwy smakowy skarb

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności :) Dopiero dziś zaczęłam robić pierwsze dżemy z truskawek, a w ogródku dojrzewają kolejne owoce, także ja z truskawkami jeszcze nie skończyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmm.... zdjęcia są PRZEPYSZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawki to temat rzeka. Świetny przepis na taki dżem. Też robię ale nie dodawałam jabłka. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. My nie mamy swoich truskawek, ciocia na wsi też nie. Dlatego jeśli się już przydźwiga z miasta (Mamcia nie ma samochodu ha!) to idą na koktajle i ewentualnie ciasto. Ale gdy już osiądę na wsi, to se zrobię grządeczkę z tymi cudnymi owocami :-D

    OdpowiedzUsuń
  18. Musze spróbować, z jabłkiem nigdy nie robiłam :}

    OdpowiedzUsuń
  19. Najlepszy dżem to właśnie ten domowy :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...