Składniki :
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju, ja dałam rzepakowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 25 dag jagód
Przygotowanie :
- Jajka utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę
- Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo mąkę z proszkiem, dokładnie utrzeć razem
- Na końcu dodawać po łyżce oleju i wyrobić raz jeszcze
- Przelać do natłuszczonej formy ( u mnie o średnicy 22 cm ), posypać umytymi i dokładnie osączonymi jagodami, piec około 35 min. w temp. 190*C
Przepis znalazłam u Ivki. Ona upiekła takie ciasto z truskawkami.
Z jagodami tez było smaczne, z tym, że z truskawkami było na pewno wilgotniejsze :)
Polecam również inne ciasta z jagodami na moim blogu : nocny placek z jagodami i jagodowy placek z kruszonką. Dla bardziej wymagających tort z jagodami :)
Polecam również inne ciasta z jagodami na moim blogu : nocny placek z jagodami i jagodowy placek z kruszonką. Dla bardziej wymagających tort z jagodami :)
Wspaniałe, u mnie kolejne w kolejce do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz tym jagodowym ciachem:-)
OdpowiedzUsuńPyszne z jagodmi ,nie oparłabym się .
OdpowiedzUsuńCudowne ci wyszło! Ja dzisiaj też robię z jagodami :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jak zawsze - wygląda przepysznie. Mam nadzieję, ze w tym roku znajdę gdzieś jagody (choć w Niemczech jest to nie lada wyzwanie) i będę mogła skorzystać z Twojego przepisu na to ciasto.
OdpowiedzUsuńDobrze, że dzisiaj idę na jagody :D Wygląda pysznie :>
OdpowiedzUsuńLubię takie ucierane ciasta z owocami, pysznie smakują zwłaszcza teraz latem:)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe! A zdjęcia - przepiękne :D
OdpowiedzUsuńZ jagodami najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńojej, ale bym zjadła teraz takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńuwieeeelbiaaaam... <3 jej, jej-ale mi smaka narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńpyszne jagodoweeee ciacho ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńAle pychota. Uwielbiam ciasta z jagodami :) Chętnie upiekę takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne i piękne ciacho :)) Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBajecznie piękne i pewnie bardzo smaczne. Pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuńAch Moje Jagodki kochane <3
OdpowiedzUsuńJuż biorę przepis, bo Tobie ufam w sprawach kulinarnych bezgranicznie!
OdpowiedzUsuńmniam! jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńależ ono wybornie się prezentuje! zabieram kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto zawsze się udaje, raz nawet piekłyśmy go z mamą i zagadałyśmy się w trakcie do tego stopnia, że po wsadzeniu ciasta do piekarnika okazało się, że jaja zostały na stole. Wyciągnęłyśmy szybko blachę, wydłubały śliwki (akurat był z węgierkami), jeszcze raz zmiksowały ciasto z jajami i też się udał!
OdpowiedzUsuńDzięki, może wypróbuję:)
Usuńwygląda super szkoda że ja nie lubię piec
OdpowiedzUsuńpozdr i zapraszam do nas na nowe kąty www.swiatkarinki.pl
Zawsze jak jestem u Ciebie na blogu ślinię się na widok tych wszystkich słodkości... Niestety moje dwie lewe ręce do pieczenia nawet nie pozwalają mi spróbować odtworzyć.. Po co mam się dołować... Ale poprzyglądać się i pooblizywać - ach tak :)
OdpowiedzUsuńI chociaż nie miałam ostatnio czasu na wpisywanie komentarzy, to zerkałam tu często, żeby chociaż widokiem pyszności oko pocieszyć. Podobny przepis bardzo często wykorzystuję z porzeczkami czerwonymi. Spróbuję tym razem z jagodami i mam nadzieję, że nie będzie to tylko raz.
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam :)
UsuńMuszę takie zrobić, wygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/
Mniam :))), wygląda smakowicie ale czy mi wyjdzie ?? :)))
OdpowiedzUsuńMoże warto spróbować, bo składniki nie są zbyt drogie, a i przepis dość prosty, pozdrawiam serdecznie :)
Usuńwspaniałe :) mam na nie wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńprosty i za pewne bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuń