piątek, 27 czerwca 2014

Ciasto z jagodami



Składniki :
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju, ja dałam rzepakowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag jagód

Przygotowanie :
  1. Jajka utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę
  2. Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo mąkę z proszkiem, dokładnie utrzeć razem
  3. Na końcu dodawać po łyżce oleju i wyrobić raz jeszcze
  4. Przelać do natłuszczonej formy ( u mnie o średnicy 22 cm ), posypać umytymi i dokładnie osączonymi jagodami, piec około 35 min. w temp. 190*C

Przepis znalazłam u Ivki. Ona upiekła takie ciasto z truskawkami. 
Z jagodami tez było smaczne, z tym, że z truskawkami było na pewno wilgotniejsze :)

Polecam również inne ciasta z jagodami na moim blogu : nocny placek z jagodami i jagodowy placek z kruszonką. Dla bardziej wymagających tort z jagodami :)

32 komentarze:

  1. Wspaniałe, u mnie kolejne w kolejce do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz tym jagodowym ciachem:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne z jagodmi ,nie oparłabym się .

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ci wyszło! Ja dzisiaj też robię z jagodami :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze - wygląda przepysznie. Mam nadzieję, ze w tym roku znajdę gdzieś jagody (choć w Niemczech jest to nie lada wyzwanie) i będę mogła skorzystać z Twojego przepisu na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że dzisiaj idę na jagody :D Wygląda pysznie :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie ucierane ciasta z owocami, pysznie smakują zwłaszcza teraz latem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wspaniałe! A zdjęcia - przepiękne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej, ale bym zjadła teraz takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwieeeelbiaaaam... <3 jej, jej-ale mi smaka narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne jagodoweeee ciacho ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pychota. Uwielbiam ciasta z jagodami :) Chętnie upiekę takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszne i piękne ciacho :)) Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Bajecznie piękne i pewnie bardzo smaczne. Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. Już biorę przepis, bo Tobie ufam w sprawach kulinarnych bezgranicznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. ależ ono wybornie się prezentuje! zabieram kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto zawsze się udaje, raz nawet piekłyśmy go z mamą i zagadałyśmy się w trakcie do tego stopnia, że po wsadzeniu ciasta do piekarnika okazało się, że jaja zostały na stole. Wyciągnęłyśmy szybko blachę, wydłubały śliwki (akurat był z węgierkami), jeszcze raz zmiksowały ciasto z jajami i też się udał!

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda super szkoda że ja nie lubię piec
    pozdr i zapraszam do nas na nowe kąty www.swiatkarinki.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Zawsze jak jestem u Ciebie na blogu ślinię się na widok tych wszystkich słodkości... Niestety moje dwie lewe ręce do pieczenia nawet nie pozwalają mi spróbować odtworzyć.. Po co mam się dołować... Ale poprzyglądać się i pooblizywać - ach tak :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I chociaż nie miałam ostatnio czasu na wpisywanie komentarzy, to zerkałam tu często, żeby chociaż widokiem pyszności oko pocieszyć. Podobny przepis bardzo często wykorzystuję z porzeczkami czerwonymi. Spróbuję tym razem z jagodami i mam nadzieję, że nie będzie to tylko raz.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam :))), wygląda smakowicie ale czy mi wyjdzie ?? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto spróbować, bo składniki nie są zbyt drogie, a i przepis dość prosty, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  22. wspaniałe :) mam na nie wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. prosty i za pewne bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...